Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:22 / 08.07.2016.

Autor: Nenad Lučić

Desetak gradova i tri županije zajedno u turističkoj promociji

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međusobna razmjena iskustava i moguća suradnja na raznim područjima, razlog su današnjeg susreta čelnika desetak gradova iz triju županija, koji je održan u Vrbovskom. Drugi zajednički skup okupio je gradonačelnike Ogulina, Otočca, Senja, Novog Vinodolskog, Crikvenice, Slunja, Delnica i Čabra.

Prvi oblici moguće suradnje između osam gradova nakon današnjeg se sastanka naziru se u turizmu, ističe gardonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić jer čelnici planiraju organizirati sastanak s djelatnicima turističkih zajednica kako bi mogli nuditi svoje proizvode na moru. "Takav je nastup već dogovoren s gradonačelnikom Senja na njihovom sajmu, te s kolegom iz Novog Vinodolskog. Mi na ovom području imamo niz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima želimo omogućiti da u priobalju izlažu i prodaju svoje proizvode", ističe Mufić.

Na sastanku je bilo riječi i o proračunskim problemima gradova nakon gubitka zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa i poreznih reformi, ali i primjerima uspješnog koristenja europskih fondova. "Mi smo iz EU fondova realizirali oko 48 milijuna kuna poticaja za devet projekata. Imamo svoju ustanovu za razvoj koja je nekada bila razvojna agencija. Mi se u tom poslu nismo rukovodili političkim i sličnim kriterijima, nego smo zaposlili ljude koji to najbolje znaju raditi i mislim da je rješenje upravo u tome", kaže gradonačelnik Senja Darko Nekić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.