Hrvatski radio

Radio Rijeka

Devčić: Božje milosrđe je istinska bit Božića

25.12.2015.

13:27

Autor: Damir Pijaca, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Božić je svetkovina Božjeg milosrđa, njegove bezgranične ljubavi prema svemu stvorenom, posebice prema čovjeku. I ne obazire se otac nebeski što mu je to njegovo najsavršenije stvorenje otkazalo poslušnost, rekao je u današnjoj propovjedi u riječkoj katedrali Svetoga Vida nadbiskup Ivan Devčić.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u svojoj je propovijedi poručio da "samo naša ljubav, naše milosrđe, od kojega i sami živimo može vratiti prvotni božanski sjaj licima naše braće, onih s kojima svakodnevno živimo i radimo, a posebno siromašnih i nemoćnih. U tom smislu poželimo jedni drugima da Kristovo lice, to lice Božjeg milosrđa, iz dana u dan prepoznajemo u svakom čovjeku, i da svakim svojim milosrđem ozarimo lice kako bi opet zasjalo osmjehom nade i radosti." 

Istinska bit Božića, kazao je, Božje je milosrđe, jer nebeskog Oca nije osuda, iako je zaslužujemo, motivirala da pošalje svog Sina na svijet, nego spasenje po njegovoj milosrdnoj ljubavi. To se odnosi na milosrđe, ne samo prema grešnom čovjeku, nego i prema svim stvorenjima koja su također ranjena našim grijehom, naveo je nadbiskup Devčić.

Podsjetivši da je papa Franjo proglasio Godinu milosrđa, koja je počela početkom prosinca, napomenuo je da su vjernici dužni čitati i razmatrati Isusovu riječ o milosrđu te tako upoznati ono što je Isus o milosrđu naučavao. Poslušajte Devčićevu božićnu propovijed:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.