Hrvatski radio

Radio Rijeka

Devčić: Europskim novcem obnovit ćemo riječku luku, cestu, prugu - sve!

27.06.2017.

14:22

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ushićeni smo odlukom Europske komisije da s 85 posto financira oba projekta Luke Rijeka, rekao je danas predsjednik Uprave Vedran Devčić. Odluku je komisija donijela u petak i njome Hrvatskoj odobrila financiranje 15 prometnih projekata s 91 milijun eura, od čega riječkoj Luci pripada 34 milijuna.

Riječ je o zahvatima usporedivima s poslijeratnom obnovom, a Vedran Devčić je pojasnio u što će biti uloženo ukupno 40 milijuna eura: "Radi se o projektu kompletne obnove stare luke, dakle dijela terminala za generalni teret od upravne zgrade do buduće Zagrebačke obale i terminala za rasute terete u Bakru. Obnavljat će se cestovna i željeznička infrastruktura, instalacije – sve!"

Oba projekta imaju i značajnu ekološku komponentu, a iako su radovi vrlo opsežni, luka će cijelo vrijeme biti operativna. "Radit će se u fazama. Dok se u jednome dijelu radi, stisnut ćemo se u ostatku. Bit će to veliki izazov, ali veselimo se tome!", kaže Devčić.

Europskoj komisiji je prijavljen gotov idejni projekt, sada slijedi projektiranje i ishođenje dozvola, a prve radove Vedran Devčić najavljuje za 12 mjeseci. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.