Hrvatski radio

Radio Rijeka

Devčić i Uzinić preporučaju zajedništvo, sudjelovanje i poslanje

16.04.2022.

15:00

Autor: Tatjana Sandalj

Ivan Devčić i Mate Uzinić

Ivan Devčić i Mate Uzinić

Foto: - / Riječka nadbiskupija

Približi im se Isus i pođe s njima (Lk 24,15), podsjećaju u svojoj uskrsnoj poruci riječki nadbiskup metropolit Ivan Devčić i nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

"Iznenađujuću novost Isusova uskrsnuća, koja nas i ove godine, bez obzira na sve kušnje i nedaće, ispunjava radošću i nadom, različita evanđeoska izvješća opisuju i nekolicinom neočekivanih susreta Isusovih učenika i učenica s uskrslim Učiteljem. Jednu od poznatijih zgoda donosi nam sv. Luka: onu o Isusu koji se, na dan svoga uskrsnuća, pridružuje dvojici učenika na putu u Emaus", podsjećaju nadbiskupi Ivan Devčić i Mate Uzinić.


Put je slika našeg ljudskog života jer je on trajni hod prema naprijed, ali i slika i kršćanskog života, ističu u uskkrsnoj poruci. "Biti Isusov učenik znači ići s Isusom i za Isusom, putovati životom s njime, ali i slijediti ga, odnosno nasljedovati ga", dodaju. 


"I Crkva danas jest Crkva na putu – na sinodskom putu. Grčki izraz syn-hodos znači zajednički hod i sinoda koju smo, na poticaj Svetoga Oca, započeli i koja će trajati tri godine jest proces promišljanja o zajedničkom putu naše Crkve. Tri su ključne riječi sinodskog hoda: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Papa nas poziva da, vođeni Duhom Svetim, o njima razmišljamo i da ih konkretno ostvarujemo. Pripovijest o Isusovu susretu s dvojicom učenika na putu u Emaus može nam pritom poslužiti kao primjer i poticaj" objašnjavaju Devčić i Uzinić.


"Neka nam, drage sestre i braćo, ovaj svetopisamski primjer učenika na putu u Emaus bude poticaj da se i mi zauzeto uključimo u sinodski hod Crkve. To će nam pomoći da jedni drugima postanemo istinski suputnici na životnom putu, nasljedujući Isusa koji je svojim utjelovljenjem i sam postao naš suputnik – Emanuel, 'Bog s nama'. I pokazat će nam kako, i u ovom vremenu obilježenom pandemijom i ratnim sukobima, svi zajedno u Crkvi možemo nastaviti biti suputnici našeg ranjenog svijeta i osobito one braće i sestara koji su u nevolji i potrebi, kako bismo im konkretnim gestama djelotvorne ljubavi na obnovljen način posvjedočili radosnu vijest Kristova uskrsnuća", zaključuju nadbiskupi u uskrsnoj poruci. 


Poslušajte o čemu još Devčić i Uzinić žele da razmišljamo:

Uskrsna poruka nadbiskupa metropolita Ivana Devčića

Uskrsna poruka nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.