Hrvatski radio

Radio Rijeka

Devčić: "Razum i vjera zajedno mogu bolje osvijetliti životni put"

28.11.2015.

17:33

Autor: Odri Ribarović, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu 90 godina postojanja Riječke biskupije u katedrali svetog Vida održano je svečano euharistijsko slavlje. Predvodio ga je riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji i sam obilježava 40 godina misništva i 15 godina biskupstva.

Skromnost, jednostavnost, poniznost i otvorenost za suradnju među svim religijama i ljudima, te promicanje snošljivosti i prihvaćanje razlika - riječi su kojima monsignora Ivana Devčića opisuju, prijatelji, poznanici i rodbina.

Navjestitelj evanđelja zaljubljen je u svoje poslanje koji zna s drugima živjeti i od njih učiti, a opet ostati svoj. Za solidarnost i dijalog nagrađen i od Hrvatskog helsinškog odbora, a uz ostalo zaslužan za otvaranje prvog hrvatskog hospicija. Vrsni filozof i teolog spreman tragati dalje: "Da se možda još i dalje razumom može doći kao što su to filozofi mnogi tijekom povijesti činili, a s druge strane tražim tu dodirnu točku ili nadopunu između razuma i vjere."

Svečano euharistijsko slavlje u riječkoj prvostolnici na kojem je propovijedao porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan i na kojem su sudjelovali predstavnici župnih pastoralnih vijeća svih župa Riječke nadbiskupije bilo je dio programa proslave obljetnica Riječke biskupije. Poslušajte kako su govorili Devčić i Milovan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.