Hrvatski radio

Radio Rijeka

Devet milijuna županijskog viška čeka rebalans

05.05.2016.

14:12

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sa Županijske skupštine Primorsko-goranske županije informacija da je u proračunu lani zabilježen višak. Najavljena je gradnja novih škola te nove županijske brodske linije: Crikvenica-Šilo te Rab-Lun.

PGŽ će, uz Grad Rijeku, biti suosnivač tvrtke Rijeka 2020 za pripremu projekta Europske prijestolnice kulture. U tvrtku ulazi sa udjelom od 2/7 i osnivačkim kapitalom od 20 tisuća kuna, jednoglasno je odlučila Županijska skupština. PGŽ je nositelj dvije programske linije projekta: "Coastline/Obalne linije" zajedno s četiri muzeja i "27 susjedstava". Do kraja lipnja trebao bi biti proveden natječaj za direktora tvrtke, a do srpnja iduće godine očekuje se intenzivna priprema i kandidiranje projekata za sredstva iz fondova EU.

Prošlogodišnji je proračun iznosio 258 milijuna kuna, a planirani prihodi ostvareni su 102 posto. Višak prihoda nad rashodima je 26 milijuna kuna, a župan Zlatko Komadina kaže da su smanjeni izdaci za plaće, najviše zbog kašnjenja dijela europskih projekata. Dio novca koji se prenosi u ovu godinu namijenjen je za već ugovorene projekte, a devet milijuna kuna iznose slobodna sredstva, koja će biti raspodijeljena rebalansom idući mjesec.

Danas je potvrđen plan novih projekata u školstvu: gradi se škola u Baški, a slijede nove škole i dvorane u Jelenju, Marinićima i Puntu te dogradnje škola u Čavlima i Matuljima. 

Za Lječilišni centar Veli Lošinj u tijeku je izrada projektne dokumentacije. "Mi ćemo realizirati medicinski dio trakta, znači opremanje ordinacija, a pripremit ćemo, u šumi Pod Javori, za strateškog partnera mogućnost investiranja u dodatne sadržaje, smještajne kapacitete i wellness sadržaje", rekao je župan te za iduću godinu najavio koncesijski natječaj. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.