Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dies academicus: 46 godina riječkog Sveučilišta

17.05.2019.

21:28

Autor: Ivana Brljak / Radio Sova

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Obilježen je Dan Sveučilista u Rijeci. Rektorica Snježana Prijić Samaržija iznijela je godišnje izvješće rada Sveučilista i dodijela titule počasnim profesorima te rektorove nagrade studentima. Predsjednica Studentskog zbora Pegi Pavletić istaknula je posebna postignuća i novitete u radu Zbora.

Sveučilište u Rijeci obilježava svoju 46. obljetnicu. Svečana sjednica Senata održala se na Građevinskom fakultetu. Pozdravne govore održali su predsjednica Rektorskog zbora Diana Vican, župan Zlatko Komadina, zamjenik gradonačenika Marko Filipović i izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija iznijela je izvješće o radu Sveučillišta. Pokrenuti su novi projekti, kao i tribine, došlo je do povećanja proračunskog financiranja te sredstava iz EU fondova. Naglasila je da se povećao i broj studenata u STEM području, od kojih većina završi studij u roku. Rektorica je iznijela i planove za budućnost, pri čemu je naglasila da je prioritet povećanje broja studenata i kvalitete studiranja.

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Pegi Pavletić u izvješću rada Zbora iznijela je natječaj koji se svake godine provodi u domeni sporta te Natječaj za sufinanciranje studentskih programa. Predstavila je aktivnosti Zbora kao što je sudjelvanje na Festivalu znanosti, organizacija RiBroo kampa za brucoše te suradnja s medijima, uključujući i sveučilišni portal Kišobran i Radio Sova. Kao najveći projekt izdvojila je Wings for Life, u koji se uključuje preko 300 studenata. Istaknula je i ovogodišnji novitet – Nacionalni kongres studentskog predstavništva.

Na kraju je spomenula najznačajniji projekt Studentskog zbora i Sveučilišta u Rijeci, Student Day Festival, koji se provodi cijeli tjedan kroz raznolik program.

Slijedila je dodjela počasnog zvanja i titule professor emeritus umirovljenim redovitim profesorima: Aleksandri Pejčić s Učiteljskog fakulteta, Goranu Kalogjeri i Branku Rafajcu s Filozofskog fakulteta, Miljenku Kapoviću s Medicinskog fakulteta, Branku Grpcu s Ekonomskog fakulteta te Božidaru Križanu i Josipu Brniću s Tehničkog fakulteta.

Dodjeljene su Rektorove nagrade, koju je primilo 15 najboljih studenata. Za studenta generacije proglašen je Ivan Botički, student Akademije primijenjenih umjetnosti, a Pegi Pavletić dobila je nagradu za studenticu aktivistkinju.

Dies academicus (Foto: Ivana Brljak / Radio Sova)

Dies academicus (Foto: Ivana Brljak / Radio Sova)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.