Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dijana Brnčić, autorica potresne knjige "Matija, svjedočanstvo jedne mame"

28.04.2019.

13:39

Autor: HRT - Radio Rijeka

Dijana Brnčić i Mario Lipovšek Battifiaca u studiju za vrijeme emisije (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / HRT - Radio Rijeka)

Dijana Brnčić i Mario Lipovšek Battifiaca u studiju za vrijeme emisije (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

O boli prečesto šutimo, nerijetko izbjegavamo čuti bolne priče, ali kad se suočimo s tamnom stranom života – a do toga trenutka neminovno dođe, prije ili poslije, na ovaj ili onaj način – ono što nas drži je podrška drugih ljudi. Dijana Brnčić svojom je knjigom ostavila trag koji će pomoći mnogima.

Baš kao i njezin sin Matija Katalinić, mladić koji se borio s osteosarkomom, i tijekom te borbe se suočio i s gubitkom oca. Sedamnaestogodišnji košarkaš smogao je snage javno progovoriti o onome što proživljava i ostavio iza sebe snažnu poruku da treba voljeti život i činiti dobro.

Poruku dalje prenosi njegova majka, koja je u vlastitoj nakladi objavila knjigu "Matija, svjedočanstvo jedne mame". Knjigu je javnosti predstavila u petak 26. travnja, točno godinu dana nakon Matijine smrti, u sportskoj dvorani na Kastvu, koja nosi ime njenog sina jedinca.

"Matija je iskal od mene da onega dana kad on ode, kad malo dojden na se, da mu obećan da neću puno plakat, da se neću zapret va kuću, da ću zić van, da ću se dotjerat, da se neću zapustit, da ću osušet - i to je morda jedino obećanje koje još nisan arivala ispunit, da ću poć na plažu, zet knjigu i pročitat na miru jer je znal da to volim, i da ću nastavit živet. I rekal mi je: 'Mama, molim te, kad ovo sve završi, napiši jedan osvrt na moj život!'", započinje priču o nevjerojatnoj snazi ljubavi i života naša gošća koja je u kratko vrijeme izgubila supruga i sina. 

Dijana Brnčić knjigu je pisala od lipnja do studenoga prošle godine i objavila je u 500 primjeraka vlastite naklade. "Ova knjiga nije tužno štivo. Ovo je samo priča o rastanku do novoga susreta. O ljudima koji zaslužuju poštovanje", zapisao je recenzent Božidar Prosenjak. Poslušajte svjedočanstvo o tome kako je i zašto nastala, koje je autorica ispričala Mariju Lipovšeku Battifiaci u emisiji "Na obedu":

Na obedu: Dijana Brnčić, pripremio Mario Lipovšek Battifiaca

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.