Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dimnjak delničke tvrtke "Energy Pellets" i dalje stvara probleme građanima

30.06.2019.

11:02

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Prošla je godina dana otkad su, zbog brojnih upita građana, predstavnici vlasti i Gradskog vijeća u Delnicama održali sastanak s vlasnicima delničke tvrtke "Energy Pellets", nastojeći razriješiti nedoumice oko eventualnog utjecaja tog pogona za proizvodnju peleta na okoliš.

Unatoč uvjeravanjima vlasnika kako vodena para iz tvorničkog dimnjaka ne može štetiti ljudima, na adrese vijećnika i gradske uprave pritužbe stanovnika i dalje stižu.

Tvrtka "Energy Pellets" još nije realizirala lani obećanu nadogradnju tvorničkog dimnjaka na veću visinu, ističe SDP-ov vijećnik Igor Pleše, no to je, podsjeća, tek jedna od zaprimljenih primjedbi stanovnika na njezin rad.

"Građani se žale na tamni dim iz postrojenja i čestu buku, a stanovnici okolnih kuća ističu kako zbog neugodnih mirisa iz tvornice povremeno moraju zatvarati prozore. Čestice prašine u okolici postrojenja koje se talože na automobilima, kućnim prozorima ili odjeći koja se suši su, pak, posebna priča. Vjerujem da nije sporno da je tvrtka zadovolila minimalne tehničke standarde, no očito je da ranije spomenuti problemi i dalje postoje", rekao je Pleše.

Upite građana Delnica, vlasnicima "Energy Pelletsa" proslijedila je zamjenica gradonačelnika Katarina Mihelčić, a neka se rješenja, kaže ipak naziru.

"Dobila sam informaciju da se radi na tri različite varijante rješavanja problema. Jedna je, povećanje visine tvorničkog dimnjaka, o čemu se trenutačno razgovara. Druga se odnosi na sušenje drvne sirovine prije ulaska u proces proizvodnje peleta i treća je da se iz tvornice smanji ispust pare", navela je kao moguća rješenja Mihelčić.

Niz se primjedbi građana, ističe zamjenica delničkog gradonačelnika, odnosilo i na prolaz teških kamiona gradskim ulicama, no osim činjenice da je tek dio njih vezan uz tvrtku "Energy Pellets", jasno je kako čim prije treba pronaći najbolje projektno rješenje za izgradnju cestovne zaobilaznice oko Delnica.

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.