Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dina nastavlja bez Diokija

11.10.2013.

15:38

Autor: Olga Mandić / T. P. Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon stečaja Diokija, u dijelu medija je objavljeno da to povlači i stečaj omišaljske Dine, gdje pak tvrde da Dina neovisno o Diokiju može provesti predstečajnu nagodbu i pokrenuti proizvodnju.

Vjerovnici Diokija jučer su većinom glasova odbili nagodbu, pa ta tvrtka, nakon preduge agonije, ipak odlazi u stečaj. Za upućene takav ishod glasovanja bio je očekivan, ali informacija u medijima da to automatski povlači i stečaj Dine, izazvala je konsternaciju u Omišlju. Može li se predstečajna nagodba za Dinu realizirati bez obzira na stečaj Diokija?

Riječ je o odvojenim tvrtkama, reagirali su iz Uprave i sindikata u Dini. Dinin proizvodni program, tehnološki procesi i komercijala odvojeni su od Diokija. Svaki scenarij osim pokretanja proizvodnje i isplate zaostalih plaća radnicima, bila bi nova prevara, kaže predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević.

Direktor Dine Fabio Giacometti tvrdi da je siguran u nastavak proizvodnje te da i Ivan Čermak, vlasnik ulagača Crodux plina, također želi nastaviti posao. Čermak ne daje izjave za javnost, ali od povjerenika za predstečajnu nagodbu u obje tvrtke Mladena Janiške doznajemo da je Čermak spreman uobličiti novu ponudu za Dinu, o čemu će se navodno izjasniti početkom sljedećeg tjedna.

No, zasad nije jasno tko će osigurati novac za isplatu zaostalih plaća i pokretanje proizvodnje. Razgovori intenzivno traju, naći ćemo rješenje, tvrdi Janiška. Javlja Olga Mandić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.