Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dina otišla u stečaj: radnicima laknulo jer je završena agonija

20.07.2015.

11:59

Autor: Hina, Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Omišaljska Dina Petrokemija od danas je u stečaju, odlučeno je na Trgovačkom sudu u Rijeci. Bez posla ostaju svi radnici, koji zadnje tri godine nisu dobili plaće.

Dina Petrokemija završila je u stečaju zbog duga većeg od dvije milijarde kuna. Sva je imovina pod hipotekom, pa vjerovnici njome ne mogu naplatiti svoja potraživanja. Od danas su bez posla i radnici koji tri godine nisu dobili plaću, njih 171.

Za radnike je barem prestala agonija, rekao nam je dopredsjednik Nezavisnog sindikata radnika Dina Petrokemije Rifo Kamberović. "Vjerujem da je većini laknulo, više nemamo obavezu prema firmi. Ako netko mora umrijeti, bolje da umre odmah nego da se pati", kaže Kamberović.

Stečajnom upraviteljicom imenovana je Marija Ružić, a prvo ispitno i izvještajno ročište zakazano za 7. listopada. Radnike će u srijedu pozvati na sastanak kako bi ih obavijestila o postupku i njihovim pravima. Nakon što se utvrde potraživanja, radnici će ostvariti pravo na isplatu tri minimalne plaće i dio otpremnina putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja.

Budući da su u spremnicima Dine skladištene kemikalije, među kojima i klor, stečajna upraviteljica je zatražila od stručnjaka da analiziraju stanje i utvrde što se i u kojim količinama nalazi u njima. Stručne službe utvrdit će i koliko je vatrogasaca i čuvara potrebno u Dini, naglasivši da je jedan od problema i to što Dina nema vodu koja je zbog poroznih cijevi zatvorena prije više od godinu dana.

Bilo je krajnje vrijeme da se u Dini otvori stečaj, no do njega nije trebalo doći jer zainteresiranih ulagača i dalje ima, rekao je predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević. Stečaj Dina Petrokemije, članice Dioki grupe koja je otprije u stečaju, pokrenut je nakon što je u travnju ove godine obustavljen postupak predstečajne nagodbe.

Predstečajna nagodba za Dinu bila je na Trgovačkom sudu u Rijeci sklopljena u rujnu 2013., ali je, nakon žalbe Zagrebačke banke, postupak vraćen tome sudu. Budući da ni nakon vraćanja postupka na Trgovački sud u Rijeci nisu ispunjeni svi potrebni preduvjeti, sud je obustavio predstečajnu nagodbu.

Tijekom višegodišnje Dinine agonije, koja je s proizvodnjom prestala 2011. godine, tražili su se ulagači koji bi uložili u tvrtku i osigurali nastavak proizvodnje, nekoliko ih je iskazalo zanimanje, ali do rješenja nije došlo. Stalni nadzor dvojice vatrogasaca i jednog procesnog operatera u Dini od početka travnja ove godine financira Primorsko-goranska županija.

Laknulo je radnicima, ali i predsjedniku uprave Dine Fabiju GiacomettijuPoslušajte njegovu te izjavu sindikalista Rife Kamberovića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.