Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:32 / 05.03.2013.

Autor: Olga Mandić / Tajana Petrović Čemeljić

Dina: Predstečajna nagodba bez ulagača

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za Dina-Petrokemiju u Omišlju otvoren je postupak predstečajne nagodbe, a prvo ročište i sastanak vjerovnika zakazano je za 4. travnja. S obzirom da se turski Çalişkan već povukao, a zasad jedini zainteresirani ulagač, Čermakov Crodux plin još nije predao ponudu, u nagodbu se ulazi bez strateškog investitora.

General Ivan Čermak nenajavljeno je protekloga vikenda došao u Dinu u pratnji Roberta Ježića koji je i dalje nominalni vlasnik grupe Dioki. Čermakova se odluka o kupovini Dine očekuje do kraja tjedna.

Vjerovnici su pozvani da u roku od mjesec dana prijave svoje tražbine, a dužnici da podmire obveze. Radnici Dine potražuju 30 milijuna kuna za osam neisplaćenih plaća, doznajemo od predsjednika Sindikata radnika Dine Predraga Mihaljevića. Prema Zakonu o predstečajnoj nagodbi, radnici ne smiju biti oštećeni.

Nakon što se Çalişkan povukao, Dina je ostala bez uprave, pa je upitno tko će u ime radnika podnijeti zahtjev za namirenjem tražbine. Mihaljević tvrdi da je potpuno apsurdna odluka ministra Slavka Linića da se Çalişkanu ne odobri produžetak jamstva za pet milijuna eura, pa je taj novac izgubljen, a izgubljeni je investitor nominiran u zahtjevu za nagodbu.

U Diokiju je obrnuto - zahtjev potpisuje Crodux plin, ali postupak nagodbe još nije otvoren. Radnici su očajni, a sindikat najavljuje nove, radikalne akcije. Javlja Olga Mandić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.