Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dio delničkih jelena lopatara preseljen na lokaciju kod Prezida

17.09.2021.

17:46

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Djelatnici Hrvatskih šuma unutar ograđenog prostora u Delnicama brinu o krdu jelena lopatara naviklih na blizinu ljudi. Kako je ipak riječ o divljači, tako je pri preseljenju nekoliko jedinki na lokaciju kod Prezida trebalo angažirati stručnjake s visokoškolskih ustanova.

Šumske životinje smještene u zoološkim vrtovima ponekad, radi očuvanja populacijske ravnoteže, treba seliti s jedne na drugu lokaciju. 

Na postupku premiještanja četiri do šest jelenskih jedinki s jedne na drugu ograđenu lokaciju Hrvatskih šuma, angažiran je voditelj Šumarije Delnice Nenad Vančina, koji pojašnjava kako preseljenje počinje uspavljivanjem, nakon kojeg se životinja smješta u prikladnu transportnu košaru.

Rujan je, pridodaje, najpogodnije razdoblje za takvu aktivnost, jer se radi o dijelu godine kada jelenska mladunčad, koja dolazi na svijet u travnju ili svibnju, može živjeti samostalno, bez blizine majke.

Transport u drvenom sanduku, kaže Vančina, ne može naštetiti divljači, no bilo je, priznaje, slučajeva da se životinja prije dolaska na odredište probudi u vozilu, a u takvim joj se slučajevima obično putem daje još malo sredstva za uspavljivanje.

Taj je dio zadaće, namjenskom puškom, prije transporta obavio dr. Vedran Slijepčević s Veleučilišta u Karlovcu, koji je široj javnosti ponajprije poznat po angažmanu u projektu "Life Lynx" te nastojanju da se u Hrvatskoj spriječi opasnost parenja u srodstvu te ugroza populacije risa.

Čovjekovo posredovanje važno i pri očuvanju populacijske ravnoteže među jelenima u zoološkom vrtu. Naime, kada se unutar ograđenog prostora, gdje nema ugroze od predatora, poveća brojnost krda, uvijek treba poduzimati mjere odgovarajućeg upravljanja tom izoliranom populacijom, a prvi je korak upravo premještanje dijela jedinki na drugu lokaciju.

Međutim, ističe Slijepčević, takav se postupak obično provodi s manjim brojem životinja, jer se na taj način kod njih potpuno poništava mogućnost stresa. Ukratko, životinju se gađa puškom sa sigurne udaljenosti i tako dobiva narkotik, nakon čega joj treba pet do deset minuta da zaspi.

Premještanje jelena iz Delnica u ograđeni prostor na Milanovom vrhu kod Prezida, Slijepčević smatra dobrim izborom, jer je on udaljeniji od naselja i nalazi se u šumskom okruženju. S druge strane, priznaje, tamo postoji i veća izloženost predatorima, ali to su prirodni zakoni, na koje čovjek ne može uvijek utjecati.

Poslušajte više:

Delnički jeleni lopatari preseljeni na lokaciju kod Prezida, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.