Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dio troškova za rad domova za starije osobe umjesto države snosi županija

11.02.2019.

11:45

Autor: Neva Funčić

Edita Stilin i Marina Medarić pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Edita Stilin i Marina Medarić pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Odlukom o raspodjeli decentraliziranih sredstava, vlada i ove godine uskraćuje novac za ugovoreno povećanje plaća djelatnika u domovima za starije osobe. Ako država stvara obveze, dužna ih je i platiti, rekla je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.

Na press-kolegiju u Primorsko-goranskoj županiji je objavljeno i kako je u tijeku ocjena tri prijave pristigle na natječaj za mjesto ravnatelja u Domu za starije osobe Mali kartec te da se još očekuju poštom poslane prijave na natječaj za novog županijskog pročelnika ili pročelnicu za kulturu. 

Istaknula je kako će dio troškova za rad četiri županijska doma sa 906 korisnika i 327 djelatnika, umjesto iz državnog, opet biti plaćen iz županijskog proračuna. 

"Za minimalne troškove rada domova za starije i nemoćne osobe u PGŽ-u je izdvojeno 11 milijuna 995 tisuća kuna, što je za 330 tisuća kuna više nego lani. Troškovi su procijenjeni na 44 milijuna kuna, a razliku od uplate korisnika isplaćuje državni proračun. No nije uzeto u obzir ugovoreno povećanje plaća za 10 posto niti najavljeno povećanje za dva plus još tri posto, koje je upravo država ugovorila", rekla je Marina Medarić.

U domu na Kantridi smješteno je 468 korisnika, u Volosku 143, Malom Kartecu na Krku 171, a u Malom Lošinju 104 korisnika. U četiri županijska doma, 327 djelatnika brine o 906 korisnika, a za njihovu redovitu djelatnost manjka 1,5 milijuna kuna koje će iz proračuna nadoknaditi PGŽ. "U decentraliziranim sredstvima nema ni regresa ni božićnica, koje će također iz proračuna pokriti županija", rekla je Medarić.

Medarić je izvijestila i o 30 tisuća kuna vrijednom pokroviteljstvu nad obilježavanjem 57. Memorijala mira - 26 smrznutih partizana. Od 15. do 17. veljače bit će organizirana sportska natjecanja te svečana akademija u Memorijalnom centru Matić-poljana. 

Stigle su dvije ponude na javni natječaj za radove na 33 milijuna kuna vrijednom projektu dogradnje osnovne škole i sportske dvorane Jelenje - Dražice, doznajemo iz Primorsko-goranske županije gdje su u podne otvorene omotnice. Mogući izvođači radova su GP Krk i GP Mikić, a tko će graditi novu školu bit će odlučeno nakon provjere.

Pročelnica za školstvo Edita Stilin najavila je odluku o izdvajanju 1,3 milijuna kuna za nadstandardne programe u školama, od čega 850 tisuća za programe u srednjim, a ostatak za nadstandardne aktivnosti u osnovnim školama. Stilin je najavila i skori prelazak svih osnovnih škola na rad u jednoj smjeni. Od 32 osnovne škole kojima je osnivač županija, četiri rade u dvije smjene.

"Na Viškovu će se u Marinićima graditi nova škola, u Kastvu je u tijeku dogradnja, u Matuljima je završen projekt dogradnje devet novih učionica. Investicija je vrijedna 12 milijuna kuna, a PGŽ je u dokumentaciju uložila 370 tisuća. Na Rabu, gdje školu pohađa oko 700 učenika, do lipnja se očekuje izvedbeni projekt i građevinska dozvola“, rekla je Stilin.

Izvijestila je i kako je završena energetska obnova školskih zgrada u Čabru, Vrbovskom, Kraljevici, Novom Vinodolskom i Barbatu, a pri kraju su radovi u Rabu, Cresu i Lovranu. Očekuje se otvaranje ponuda za 33 milijuna kuna vrijedne radove na dogradnji škole Jelenje - Dražice, a u pripremi su javne i bagatelne nabave za radove koji će uslijediti tijekom ljetnih praznika, najavila je Stilin.

Poslušajte što Marina Medarić kaže o troškovima za rad domova za starije osobe te Edita Stilin o natječaju za novog županijskog pročelnika ili pročelnicu za kulturu te izboru izvođača radova na novoj školi u Jelenju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.