Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dio vijećnika napustio sjednicu riječkoga Gradskog vijeća

25.10.2018.

14:46

Autor: Blanka Uzelac

Poluprazna gradska vijećnica (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Poluprazna gradska vijećnica (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Sjednica riječkog Gradskog vijeća je prekinuta. Izglasana je tek prva točka dnevnog reda, odnosno odluka o raspisivanju izbora za članove mjesnih odbora. Nakon stanke su vijećnici HDZ-a, Akcije mladih i Živog zida, Petra Mandić iz Mosta te Marinko Koljanin i Hrvoje Burić napustili vijećnicu.

Odlazak je najavio i Danko Švorinić iz Liste za Rijeku, odnosno odlazak njena dva člana. Švorinić i Predrag Miletić pristali su, kao i Mostov Zvonimir Peranić, podržati održavanje izbora za članove Vijeća mjesnih odbora, ali ne i zaduženje trgovačkog društva Energo, što znači da u nastavku sjednice ne bi bilo dovoljno vijećnika za donošenje odluka.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel povukao je sve daljnje točke dnevnog reda, a vijećnici su se razišli.

Tko čini većinu, a tko oporbu u Gradskom vijeću Grada Rijeke  bilo je glavno pitanje na današnjoj sjednici nakon što je održan aktualni sat. Prepucavanje o tome tko je koga kupio da ima većinu, zasjenilo je tematsku sjednicu. Iako su mnogi vijećnici, predvođeni onima iz redova HDZ-a, zazivali nove izbore i raspuštanje vijeća jer ga smatraju nefunkcionalnim i sramotnim, za to postoji procedura koja traje.

Vijeće se ne može samo raspustiti, istaknuo je gradonačelnik Obersnel i objasnio da se rad Gradskog vijeća može opstruirati nedostatkom kvoruma te se tek nakon tri mjeseca onemogućavanja rada donosi odluka o raspisivanju izbora za Gradsko vijeće.

Poslušajte izvještaj Blanke Uzelac te komentar predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata:

Kontroverzni vijecnici Švorinić, Miletić i Peranić (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Kontroverzni vijecnici Švorinić, Miletić i Peranić (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.