Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dioki u stečaju

27.11.2013.

16:33

Autor: Hina / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačka tvrtka "Dioki" od danas je u stečaju jer predstečajna nagodba nije uspjela. Za omišaljsku "Dina petrokemiju" još nije završena predstečajna nagodba zbog žalbe Zagrebačke banke.

Prema rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu, otvoren je stečaj nad zagrebačkim Diokijem, izvijestila je tvrtka putem Zagrebačke burze. Stečajna je upraviteljica Marija Vujčić Turkulin. Prije stečaja, Dioki se pokušao spasiti predstečajnom nagodbom, koja nije uspjela jer vjerovnici nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja.

Taj plan zasnivao se na ulasku Crodux plina, tvrtke umirovljenog generala Ivana Čermaka, kao strateškog partnera u Dioki i Dinu petrokemiju. Predviđao je i da se vjerovnici odreknu znatnog dijela potraživanja. Cijena dionica Diokija na Zagrebačkoj burzi jučer je pala 16 posto, a danas još 15 posto i iznosi 11,20 kuna.

Ovih dana u medijima se pojavila informacija povjerenika za predstečajnu nagodbu Diokija Mladena Janiške, kako predstavnici međunarodnog investicijskog fonda sa sjedištem u Londonu obilaze pogone Dina petrokemije i Diokija te da bi se hrvatskoj javnosti trebali predstaviti ovaj tjedan. Zasad nema potvrde da će se to i dogoditi. Predstečajna nagodba za Dinu još uvijek nije završena - nije riješena žalba Zagrebačke banke na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.