Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dionice crikveničkoga "Jadrana" idu na Zagrebačku burzu

29.08.2016.

16:02

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupština hotelsko-turističkoga poduzeća "Jadran" zadužila je upravu da svih više od 49 milijuna dionica nominalne vrijednosti 10 kuna uvrsti u službeno tržište Zagrebačke burze. Za bivše radnike vjerovnike "Jadrana" jedina dobra privatizacija je prodaja većinskog paketa dionica strateškom partneru.

Skupština Jadrana danas je ovlastila upravu da svih više od 49 milijuna dionica nominalne vrijednosti 10 kuna uvrsti na službeno tržište Zagrebačke burze. To je, kažu u Jadranu, bio i prvotni zahtjev malih dioničara, s obzirom da su dioničari postali upravo namirenjem 50 posto svojih stečajnih tražbina.

Iz uprave Jadrana najavili su da će odmah krenuti s izradom dokumentacije potrebne za uvrštavanje dionica na burzu te da očekuju uvrštenje nakon Nove godine. Na Glavnoj skupštini sudjelovali su predstavnici većinskoga dioničara, odnosno Republike Hrvatske, koja drži oko 80 posto dionica, a zastupa je Centar za restrukturiranje i prodaju, te dio malih dioničara.

Odlučeno je i da se i 2,6 milijuna kuna lanjske dobiti rasporedi u zadržanu dobit, koja sada iznosi ukupno osam milijuna kuna. Temeljni kapital povećava se za 542 tisuće kuna. Odluka o povećanju temeljnog kapitala donesena je s obzirom na to da uprava i dalje provodi stečajni plan po kojem se vjerovnici prvoga višega isplatnog reda, odnosno bivši i sadašnji radnici, namiruju tako da im se pola duga isplati u dionicama, a pola u novcu.

Kako ističu u Jadranu, u srpnju je, dvije i pol godine prije roka, radnicima isplaćeno 30,5 milijuna kuna u novcu, a povećanje temeljnoga kapitala odnosi se na vjerovnike koji su nakon zaključenja stečajnoga postupka pristali na takvo namirenje, nagodili se i prekinuli sudske sporove.

Iz Udruge vjerovnika bivših radnika Jadrana priopćili su da su zadovoljni što su isplaćene sve tražbine u novcu za oko 850 radnika stečajnih vjerovnika. Nakon toga radnici, stečajni vjerovnici, povukli su u početku kolovoza izvanrednu reviziju na Vrhovnome sudu RH, što će, nadaju se, otkloniti jednu od prepreka za brži početak privatizacije. Smatraju da je Jadran potkapitaliziran i da mu trebaju značajnija ulaganja.

Izlistavanje dionica na Zagrebačkoj burzi pokazat će njihovu tržišnu vrijednost, a to će pomoći i ubrzati rješavanje preostalih sporova bivših radnika i uprave crikveničkoga Jadrana, smatraju u UVBR-u.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.