Hrvatski radio

Radio Rijeka

DIP: U VIII. jedinici Restart koaliciji 8 mandata, HDZ-u četiri

13.07.2020.

15:55

Autor: HRT / Hina

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Foto: - / -

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak je objavilo potpune izborne rezultate za VIII. jedinicu, u kojoj se u nedjelju ponovno glasovalo na jednom biračkom mjestu u Raši, i od te objave počinju teći rokovi za prigovore o kojima ovisi kada će biti objavljeni konačni rezultati.

U VIII. izbornoj jedinici, koju čini Istra i zapadni dio Primorsko-goranske županije, pobijedila je Restart koalicija s osam osvojenih zastupničkih mandata, HDZ-u su pripala četiri, po jedan platformi Možemo! i Mostu.

Zastupnička mjesta osvojili su Restartovi Peđa GrbinErik FabijanićTulio DemetlikaSilvano HreljaKatarina NemetMirela AhmetovićMarin Lerotić i Sanja Radolović, HDZ-ovi Oleg ButkovićAnton KlimanGari Cappelli i Ivan Kirin, te iz koalicije Možemo! Katarina Peović i Mostov Marin Miletić.

Na izbore je izašlo 42,5 posto birača, 158.000 od njih 372.573.

Restart koalicija pobijedila je i u općini Raša, a potpuni su rezultati pokazali vrlo slab odaziv, glasovala je tek trećina od 2.700 birača, tj. njih 909. Ta je koalicija dobila 573 glasa, HDZ 114, koalicija Možemo! 44, a Most 40 glasova.

Biračko mjesto broj 6 u Raši jedino je od gotovo 7.000 biračkih mjesta u Hrvatskoj i svijetu, na kojima se 5. srpnja birao novi saziv Sabora, a na kojemu su izbori ponovljeni, jer je u glasačkoj kutiji nađen višak listića.

I na tom je mjestu pobijedila Restart koalicija, no to u konačnici nije promijenilo opći ishod parlamentarnih izbora na kojima je pobijedio HDZ, već su ponovljeni izbori važni zbog rokova.

Nakon što su objavljeni potpuni izborni rezultati, 'kreće' rok za prigovore. "Rok za prigovore je 48 sati, istječe u srijedu u ponoć i ako ih ne bude, konačne rezultate za VIII. jedinicu, a samim tim i cijelu državu, imat ćemo u četvrtak, 16. srpnja", objasnio je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

Ako prigovora bude i sve 'ode' do Ustavnog suda, mogući datum za konačne rezultate je 21. odnosno 22. srpnja. Tada bi počeo teći rok od 20 dana u kojemu predsjednik Republike saziva konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, što teoretski znači da bi se ona mogla održati krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.