Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi riječki "Đir za rožice" - Kad život krene nizbrdo, treba zajedno upirati uzbrdo

12.05.2022.

13:39

Autor: Neva Funčić

Maja Pudić, Pjer Orlić i Dolores Turkalj Jurčević najavili Đir za rožice

Maja Pudić, Pjer Orlić i Dolores Turkalj Jurčević najavili Đir za rožice

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Ove subote, 14. svibnja, u Rijeci prvi puta od Kozale do Trsata trčat će se Đir za rožice, od Prihvatilišta za beskućnike Ruže svetog Franje do Svetišta Majke Božje Trsatske. Startnina je sto kuna, a početak utrke je u 10 sati.

Građani će sudjelovanjem pomoći u borbi protiv beskućništva, najavila je Dolores Turkalj Jurčević iz Franjevačkog svjetovnog reda- Mjesnog bratstva Trsat. 


Duljina trase je dva kilometra nizbrdo pa uzbrdo, od dvorišta Prihvatilišta za beskućnike u Baštijanovoj, pa Brajšinom i Trinajstićevom ulicom do Parka Nikole Hosta i Školjića te potom Stubama Petra Kružića i Ulicom Joakima Rakovca do platoa ispred Bazilike Majke Božje Trsatske.

Utka se zove đir jer je najvažnije sudjelovati u skladu sa svojim željama i sposobnostima, trčeći ili lagano hodajući. Najbrži će stići za 15-ak minuta, a lagana šetnja traje oko sat i pol.

Dolores Turkalj Jurčević

Startnina u iznosu od 100 kuna, ili koliko netko može izdvojiti, može se uplatiti uoči početka utrke ili na račun kod Erste & Steiermärkische banke: HR4124020061100559253. 


Želja je da ova sportsko- rekreativna manifestacija postane tradicionalan dio Marijinih dana u svibnju koji će senzibilizirati Riječane za sugrađane u problemu siromaštva.


Kroz Prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje je tijekom petnaest godina prošlo oko 700 korisnika, od kojih su se mnogi uspješno vratili takozvanom normalnom životu, pronašli posao i mjesto stanovanja, rekao je voditelj prihvatilišta Pjer Orlić. 


No sve veći broj ljudi u problemima beskućništva ukazuje da bi uz "Ruže sv. Franje" i "Oazu" u našem gradu dobrodošlo još jedno prihvatilište.


Grad Rijeka podupire Đir za rožice kao i rad Prihvatilišta, a u sklopu projekta resocijalizacije beskućnika Novi put objavljen je i Vodič za beskućnike, rekla je voditeljica Službe za socijalnu skrb Grada Rijeke Maja Pudić. 

Vodič za beskućnike

Vodič za beskućnike

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Vodič sadrži osnovne informacije o tome što grad Rijeka može ponuditi osobi koja se nađe u situaciji beskućništva, a bit će dostupan u Info centru Grada Rijeke, Centru za socijalnu skrb, Socijalnoj samoposluzi i prihvatilištima za beskućnike.


Kad život krene nizbrdo, treba zajedno upirati uzbrdo, a takva je i utrka "Đir za rožice" 14. svibnja u Rijeci. Poslušajte najavu:

Đir za rožice

Maja Pudić, Pjer Orlić i Dolores Turkalj Jurčević

Maja Pudić, Pjer Orlić i Dolores Turkalj Jurčević

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.