Hrvatski radio

Radio Rijeka

Divlje svinje i jeleni ugrožavaju ovčarstvo i maslinarstvo otoka Cresa

01.02.2017.

18:09

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na otoku Cresu, na kojemu prema posljednjim podacima ima oko 10 tisuća ovaca, u tijeku je janjenje ovaca. Veliki problem mladim janjcima i ovčarima čine divlje svinje i jeleni lopatari. I tako već više od dvadeset godina.

Međutim, u posljednje vrijeme, upozoravaju naši sugovornici, ne samo da je ugroženo tradicijsko ovčarstvo na otoku već probleme s alohtonom divljači imaju i maslinari, a ugrožena je i bioraznolikost, kaže Elizabeta Mužić, tajnica Udruge "Pramenka" iz Orleca.

Vlasnici pašnjaka u obilasku svojih ovaca više ne nailaze na zmije, u lokvama više nema žaba, a otočne kornjače pronalaze se s nagriženim oklopima. Ozbiljan problem rješavao se do sada na neozbiljan način, nastavlja Mužić i dodaje kako je problem i to što je otok podijeljen na sedam lovnih područja i sedam zakupnika.

Kako to riješiti? Razmišljanja Matea Ferarića, upravitelja Poljoprivredne zadruge Cres, Franka Fučića, direktora Uljare u Cresu i Elizabete Mužić iz Orleca poslušajte u razgovoru kojeg je s njima vodio Eduard Kišić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.