Hrvatski radio

Radio Rijeka

Djeca iz Banjalučke biskupije na ljetovanju u Primorju

05.07.2017.

14:37

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zdrug katoličkih sklauta Riječke nadbiskupije i ove je godine djeci iz siromašnih obitelji Banjalučke biskupije organizirao ljetovanje na Hrvatskom primorju. Do 8. srpnja na moru će, u pratnji župnika, skauta i volontera, boraviti 31 dijete školskog uzrasta.

Smješteni su u Pastoralnom domu Alojzija Stepinca u Driveniku, priređen im je bogat program, a danas su se u Nadbiskupskom domu u Rijeci susreli s predstavnicima Primorsko-goranske županije i Riječke nadbiskupije. 

"Da ovo nije organizirano, mnoga od ove djece nikada ne bi vidjela mora, a kamo li kulturni život. Gdje bi oni vidjeli da ima mentaliteta drukčijeg od onog u Prijedoru, Ljubiji, Dubici, da ima išta drugo. Vidjeti Opatiju, Rijeku, Crikvenicu, to vam kod nas ne mogu ni najbogatiji. A vjerojatno i ne vidite koliko nam dobra činite time što ste ovo organizirali. Veliko vam hvala", rekao je velečasni Marko Vidović, župnik iz Prijedora, u čijoj su pratnji djeca došla na ljetovanje.

Katolički skauti su priredili program druženja, radionice, obilazak znamenitosti, filmske projekcije, tečaj ronjenja u Kostreni te svakodnevni odlazak na plaže u Rijeci, Opatiji i Crikvenici.

Velečasni Vidović govorio je o životu djece, katoličke manjine u Republici Srpskoj te potrebi širenja vidika. Uz poklone za djecu iz Primorsko-goranske županije, u ime Riječke nadbiskupije, prigodnu poruku uputio im je monsinjor Matija Matičić: "Učimo jedni od drugih, nemojmo se bojati različitosti i neka nas one ne razdvajaju, nego povezuju. Mi smo tu da rušimo barijere i zidove te gradimo mostove koji će nas uvijek povezivati i koji na kraju povezuju Boga i čovjeka."

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.