Hrvatski radio

Radio Rijeka

Djeca kažu NE nasilju u vezama: "Djevojke i žene ne trebaju se sramiti reći što im se dogodilo"

25.11.2022.

12:20

Autor: Olivera Vinković

Kampanja osvještavanja o online nasilju prema ženama

Kampanja osvještavanja o online nasilju prema ženama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nenasilje i toleranciju učimo od mladih dana, u obitelji, školi i društvu. No, tamo se najčešće nasilje i događa.

U Rijeci je ovog petka održan okrugli stol "Djeca kažu NE nasilju u vezama", prigodno na Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama. Uz policiju, pravobraniteljicu za djecu sudjelovali su i učenici 8. razreda riječke osnovne škole Nikola Tesla.

Nasilje je čin kojim se uporabom sile osoba ili skupina fizički ili mentalno napada kako bi se nametnulo određeno ponašanje.

Definicija nasilja

No, Iako su u Primorsko-goranskoj županiji kaznena djela u padu, postoje i velike tamne brojke kad je u pitanju bilo koje drugo nasilje, naglasila je policijska službenica za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranke Ingrid Mavrić i nastavila:

Tako da zapravo jedan veliki razlog zašto je upravo potrebno početi s edukacijama što ranije. I mladi već u svojim prvim vezama pkušavaju osvijestiti što je to nasilje, prepoznati ga u nekim praktičnim oblicima i pokušati se nositi s njima, bilo ga spriječiti ili izaći kad prepoznaju da ne mogui više ništa promijeniti.

Ingrid Mavrić

Kako se oduprijeti nasilju i kako ga tretirati rekla nam je savjetnica pravobraniteljice Danijela Žagar:

Ono što je bitno da govorimo o temama da se borimo protiv predrasuda i mitova koji postoje. Naime, nasilje koje se događa djeci, potrebno ja pokazati jasnu poruku da je nasilje nedopustivo , da svatko ima pravo na zaštitu, na život bez nasilja i na kvalitetnu i nenasilnu vezu.

Danijela Žagar

I mladi osuđuju svaki oblik nasilja i znaju da postoji:

Mislim da je to vrlo bitna tema o kojoj treba razgovarati. Nasilje nad ženama postoji i to nije nešto što treba zanemariti.

učenik Osnovne škole Nikola Tesla

Osnovna škola Nikola Tesla u MUP-u

Osnovna škola Nikola Tesla u MUP-u

Foto: Olivera Vinković / RR

Možda će buduće generacije ipak postići da svijet bude ono što bi i trebao biti - suživot. Poslušajte reportažni prilog:

NE nasilju!

Galerija
važna konvencija, Foto: Olivera Vinković/RR
stop nasilju, Foto: Olivera Vinković/Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.