Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dječji dom Tić slavi 10 godina: u Rijeci se brine o djeci s traumama

11.05.2016.

13:56

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dječji dom "Tić" obilježava 10. obljetnicu osnutka. 21. travnja 2006. Grad Rijeka je, nakon udruge i savjetovališta, osnovao dom - javnu ustanovu specijaliziranu za rad s traumatiziranom djecom. Radilo se i prije toga, pa priča o "Tiću" traje već 16 godina.

Vrijeme leti, pa je tako proletjelo i deset Tićevih godina. Rijeka je, uz Zagreb, jedina u Hrvatskoj širom otvorila vrata djeci čiji život nije bajka. Ravnateljica Dječjeg doma Tić Tamara Žakula Desnica to potvrđuje: "Djeca nam, evo, dovode svoju djecu što je najbolji pokazatelj da iskustvo traume, ako nije pružena podrška, ostavlja dalekosežne i dugotrajne posljedice. Upravo zbog toga imamo djecu djece koja su bila ovdje."

U službenih deset godina više od pet tisuća djece i roditelja dobilo je stručnu pomoć, savjet, ostalo u poludnevnom boravku, sve kako zlo ne bi bilo još veće. Pomoć su u Školi za razvedne roditelje potražila 233 para. Tić je otvoren svima kako bi se princeze i prinčevi pretvoreni u žabe, ne svojom krivicom, uz pomoć prijatelja opet vratili ljepoti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.