Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dječji tjedan u Rijeci s pravobraniteljicom za djecu

04.10.2022.

09:33

Autor: Radio Rijeka

Dječja kuća Rijeka

Dječja kuća Rijeka

Foto: PIXSELL / PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević Dječji tjedan će posebno obilježiti u Rijeci, gdje će održati tribinu u povodu 15. obljetnice rada svojega područnoga ureda i Rijeci.

Tribina pod nazivom "Petnaest godina riječkog ureda pravobraniteljice za djecu – postignuća i izazovi" održat će se 5. listopada 2022. u Dječjoj kući u Art-kvartu Benčić u 10 sati.


Tom će se prilikom također predstaviti knjiga „S obje strane rešetke. Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru“.


Petnaesta godišnjica rada riječkoga ureda pravobraniteljice za djecu prilika je za kritički osvrt na postignuća u zaštiti prava djece, na izazove s kojima su se pravobraniteljica i njezini suradnici suočavali u proteklome razdoblju.


Regionalni ured pravobraniteljice za djecu u Rijeci službeno je otvoren 1. listopada 2007., a njegovo je djelovanje usmjereno osobito na područje triju županija: Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske.


Izvješća o radu pravobraniteljice u proteklome desetljeću pokazuju da je otvaranje ureda u Rijeci olakšalo komunikaciju s roditeljima, skrbnicima i djecom u riječkoj regiji.


U njemu rade dvije savjetnice, diplomirane pravnice Danijela Žagar i Ana Albrecht Čekada, koje obavljaju poslove vezane za regiju, te intenzivno surađuju s institucijama na lokalnoj razini i organizacijama civilnoga društva.


U nastavku tribine predstavit će se knjiga „S obje strane rešetke. Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru“, objavljena u nakladi Pravobranitelja za djecu.


Knjigu će predstaviti njezine suautorice – zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika te novinarka i publicistkinja Višnja Biti.


Uz njih je u stvaranju ove publikacije sudjelovalo dvadesetak stručnjaka iz pravosuđa, socijalne skrbi, policije, odgoja i obrazovanja, zdravstva, medija, civilnog društva i drugih područja, zatim djelatnici triju velikih zatvorskih ustanova, te brojni sugovornici.


Knjiga je nastala kao rezultat istraživačkog projekta Ureda pravobraniteljice, kojim su obuhvaćene aktivnosti i iskustva različitih organizacija, pojedinaca i institucija u zaštiti prava djece čiji su roditelji u zatvoru, a ona je ujedno i prikaz djelovanja Ureda na tom području od 2006. godine do danas.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.