Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dječji vrtić "Čavlić" sam se grije, hladi i - proizvodi struju

04.02.2016.

14:09

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dječji vrtić "Čavlić" Čavle sam se grije, hladi i još proizvodi struju. Rezultat je to sustava obnovljivih izvora energije ugrađenih u sklopu ulaganja kroz projekt "Alterenergy"- energetska održivost za male jadranske zajednice.

Riječ je o instalaciji koja se sastoji od fotonaponskih sustava, solarnih kolektora i toplinske pumpe koja je u stanju proizvesti električnu i toplinsku energiju pomoću sunca i zraka. Vrijednost projekta je oko 700 tisuća kuna, odnosno 91 tisuću eura, od čega je 85 posto sredstava financirala Europska unija. U projektu je sudjelovala Primorsko-goranska županija, a sufinanciran je IPA programom Jadranske prekogranične suradnje.

Vrtić je danas obišao župan Zlatko Komadina sa suradnicima."Drago mi je da smo ovdje svjedočili, ne samo izgradnji novog objekta, nego i potpuno novom energetskom pristupu. Mi ćemo skoro sve naše javne zgrade prevesti ili na što ekološki primjerenija goriva, kao što je prirodni plin, ili što više sunca - i za proizvodnju struje i za pripremu potrošne tople vode", kaže Komadina.

Ravnateljica Josipa Hlača zadovoljna je puno boljim uvjetima boravka djece i djelatnika. "Ovdje je život, dišemo punim plućima, radimo, trudimo se da nakon useljenja pružimo ovoj kući ono što se očekuje od nas, a to su djeca, odnosno život naše djece, to smo mi djelatnici koji stvaramo kulturu ove ustanove", ističe Hlača. Općina Čavle izabrana je za ovaj projekt kao Target Community - ciljna zajednica u Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.