Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dječji vrtić „Hlojkica“: nepravilnosti tijekom provedbe natječaja

18.02.2019.

13:36

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon što je krajem prošle godine umirovljena bivša ravnateljica Dječjeg vrtića „Hlojkica“ u Delnicama Zvezdana Jerković, te na tu dužnost natječajem izabrana Karmela Rački, žalbe nezadovoljnih kandidata rezultirale su inspekcijskim nadzorom poslovanja ove ustanove.

Netom dostavljeni nalaz inspekcije potvrdio je nepravilnosti tijekom provedbe tog, i nekoliko nedavnih natječaja pri odabiru kadrova, te rezultirao izricanjem drastičnih mjera. Zbog toga je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević danas hitno sazvao konferenciju za novinare.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević ističe da poništeni natječaji za odabir kadrova dječjeg vrtića nisu bili objavljeni na službenim stranicama ustanove, u njima nedostaju odredbe o prednosti pri zapošljavanju branitelja, a jedan je natječajni postupak trajao kraće od propisanog. Sve spomenute propuste je, prema gradonačelnikovim riječima,  inspekcija oštro sankcionirala.

"Za pet je zaposlenica izrečena mjera zabrane rada. To znači da vrtić trenutačno nema ravnateljice, pedagoginje i tri odgajateljice. Time je, što smatram najvažnijim, čak trideset sedmero djece ostalo bez propisane odgajateljske skrbi. Zato ću na postojeće kadrove, koji su ostali u sustavu, raspodijeliti skrb o tom „višku djece“", izjavio je Knežević.     

Svjestan da to privremeno rješenje odstupa od pedagoških standarda, gradonačelnik Delnica Ivica Knežević je već danas zatražio razgovor u resornom Ministarstvu, jer, kako kaže, djeca i roditelji ne mogu biti žrtve nečijih propusta. 

"Propust u proceduri raspisivanja natječaja vezani je uz postupak te prijedloge bivše ravnateljice i Upravnog vijeća. Sasvim sigurno ću razmisliti o podnošenju kaznenih prijava zbog nesavjesnog poslovanja", dodao je gradonačelnik Delnica. 

Na hitno sazvanim sjednicama, Upravno vijeće vrtića u Delnicama bi večeras i sutra dosad aktualnu ravnateljicu Karmelu Rački trebalo imenovati vršiteljicom dužnosti, a ujedno će umjesto poništenih, biti raspisani novi natječaji.

Javlja Nenad Lučić:

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.