Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dječji zubi sve se manje kvare, dobar primjer starijima?

11.10.2016.

14:20

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Karijes je najraširenija bolest ljudske populacije. Program "Unapređenje oralnog zdravlja", što se osam godina provodi u vrtićima i osnovnim školama Primorsko-goranske županije, jedinstven je u Hrvatskoj. Ima odlične rezultate, pa će se proširiti i na starije osobe.

Oko 40 tisuća djece potiče se na pravilnu oralnu higijenu i redovite odlaske kod zubara, što daje dobre rezultate. Tijekom osam godina provođenja programa Unapređenje oralnog zdravlja, za koji Primorsko-goranska županija iz proračuna izdvaja 280 tisuća kuna godišnje, u vrtićima i osnovnim školama djecu i mlade uči se kako pravilno četkati zube. Roditelje se, s druge strane, upozorava da, osim pedijatra, djeca moraju od najranije dobi posjećivati i zubara jer je prevencija najbolji lijek protiv karijesa na miliječnim zubima.

Stoga će se projekt "proširiti" i na starije osobe. Po domovima i klubovim za starije podijelit će se brošure o oralnome zdravlju Zdrav osmijeh u starijoj životnoj dobi jer, kako ističe Helena Glibotić Kresina iz županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci, zabrinjava što većina starijih od 65 godina, čak 58 posto, ne koristi stomatološku zaštitu.

Gotovo trećina starijih osoba ima karijes, a dvije trećine pati od gubitka zubiju zbog parodontnih bolesti, koje je moguće izliječiti. Kod devet od deset starijih osoba treba obaviti neku od složenijih dentalnih intervencija. Ti podaci govore da smo značajno lošiji od drugih europskih zemalja, pa se županijski projekt nastavlja i proširuje. Poslušajte izjavu Helene Glibotić Kresine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.