Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dječjim festivalom "Tobogan" ovoga ljeta počinje program Ciglene kuće

25.05.2017.

15:25

Autor: Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program festivala koji traje od 27. lipnja do 8. srpnja pripremili su Art-kino, Gradsko kazalište lutaka i Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s Vijećem mladih Benčić, a "Tobogan" će se održavati u Benčiću te na otvorenom u gradskim kvartovima, od Vežice do Drenove.

Festival "Tobogan" namijenjen je djeci i mladima i dio je Ciglene kuće, jednog od sedam glavnih programskih pravaca Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, čiji su domaćini Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka i Gradsko kazalište lutaka.

Prvo izdanje "Tobogana" najavili su Emina Višnić, direktorica Rijeka 2020, Slaven Tolj, umjetnički direktor Rijeka 2020, Marsinah Vokši Rosenfeld iz Gradskog kazališta lutaka, Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina i Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.

Predstavljajući programe organizatori su istaknuli da je ključna želja ljetne praznike u Rijeci pretvoriti u sadržajno i bogato razdoblje za djecu u kojem kultura i kreativnost imaju svoje istaknuto mjesto. Osnovna nit vodilja je bila stvoriti dva tjedna intenzivne kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koji će djecu nadahnuti.

Kako je istaknula Emina Višnić, "Tobogan" je zajednički projekt gradskih ustanova i Vijeća mladih Benčić te ogledni primjer programa koji će se odvijati u sklopu projekta EPK. "Za EPK je ključno uključiti u programe što širi krug ljudi, a kad se radi o djeci i mladima, najvažnije je da programi koji se stvaraju za njih i s njima ostave traga", rekla je Višnić.

U programu festivala ispreplitat će se čitanje, kazalište i kino sa raznolikim sadržajem, od interaktivnih radionica, poput arheologije, retro igara, uređenja okoliša u kompleksu Benčić, preko raznih filmskih i dramskih škola i škole medijske kulture, do filmskih projekcija i kazališnih izvedbi. T

Art-kino pripremilo je radionice filmskog sadržaja kroz koje djecu želi potaknuti da preuzmu što aktivniju ulogu u festivalu i kreiranju njegova sadržaja, Gradsko kazalište lutaka pripremilo je dramsko-lutkarske radionice koje će voditi glumci i posebno zanimljive kazališne izvedbe u formi japanskog uličnog kazališta koje postaje mediteransko i riječko, a Gradska knjižnica u "Toboganu" sudjeluje s desetak programskih aktivnosti od kojih niti jedna nije u zatvorenom prostoru.

Emina Višnić posebno je naglasila da je "Tobogan" organiziran pod geslom "To trebamo, to radimo", što znači da se ne čeka da Dječja kuća bude gotova, već će se slični programi odvijati i do 2020. godine.

U "Toboganu" će, osim djelatnika triju riječkih ustanova u kulturi, biti uključeni i vanjski suradnici, umjetnici, edukatori i stručnjaci iz svog područja djelovanja, prvenstveno Vijeće mladih Benčić.

Festival "Tobogan" održava se od 27. lipnja do 8. srpnja u kompleksu Benčić i na gradskim lokacijama od Vežice do Drenove, uglavnom na otvorenome. Svi programi su besplatni, a prijave za radionice primaju se od 1. lipnja na internetskoj stranici Rijeka 2020.

Tko može sudjelovati u festivalu "Tobogan", poslušajte u izjavi Emine Višnić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.