Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Djevojka s lutnjom" u Osoru: oživite je i poslušajte pametnim telefonom!

07.08.2018.

11:26

Autor: T. Petrović Čemeljić

Daleki akordi: "Djevojka s lutnjom" na trgu ispred katedrale u Osoru (Foto: TZ Mali Lošinj)

Daleki akordi: "Djevojka s lutnjom" na trgu ispred katedrale u Osoru (Foto: TZ Mali Lošinj)

Foto: - / -

Zahvaljujući projektu 3D animacije, čuvena skulptura "Djevojka s lutnjom" ispred osorske katedrale je oživjela! Jednim klikom na ekran mobilnih uređaja, ova dama iz Dalekih akorda 'oživljava' i elegantnim pokretima svira na lutnji, svome glazbalu, te tako uvodi gledatelje u neka prošla vremena.

Smart Guide je multimedijska platforma za prezentaciju kulturno-povijesnih sadržaja i prirodne baštine, s posebnim naglaskom na tržište turizma. Osmišljen je u skladu sa strategijom kulturnoga turizma Republike Hrvatske i na jednostavan način povezuje smještajnu, kulturnu, ugostiteljsku i javnu ponudu. Korisnicima je dostupan putem osobnih smart uređaja. Podržava ga EU fond EUREKA, namijenjen potpori inovativnih i tržišno orijentiranih projekata, kao i HBOR (inovacije).

Skulptura je nastala u Rimu daleke 1918. godine, a njome je veliki Ivan Meštrović prikazao doživljaj mira i harmonije, potaknut optimizmom nakon završetka Prvoga svjetskog rata.

Kako bi se snažnije doživjela kulturna ponuda i povijest destinacije, 3D animacija Smart Guide pomaže da se sadržaj predstavi na dinamičan i zanimljiv način. Jedinstven je to projekt proširene stvarnosti, koji putem interaktivne animacije i zvuka stvara novi doživljaj.

Projekt "Osor u proširenoj stvarnosti" rekonstrukcija je mogućih situacija i prostora na temelju arheoloških i drugih stručnih istraživanja, a svakako je i dodatna ponuda nekadašnjega najvažnijega grada na Jadranu. 

Stoga ukoliko u šetnji Osorom naiđete na "Djevojku s lutnjom", ne zaboravite se zaustaviti i poslušati njezine Daleke akorde, jer možda vas baš ona približi bogatoj i dinamičnoj povijesti lošinjskog arhipelaga. Pogledajte i poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.