Hrvatski radio

Radio Rijeka

Do bolje Hrvatske suradnjom županija i decentralizacijom

07.07.2015.

15:24

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Suradnja HNS-a i IDS-a nastavljena je petim susretom četiriju županija: Primorsko - goranske, Istarske, Varaždinske i Međimurske, i to u Rijeci.

Kako je naglasio predsjednik primorsko-goranskog HNS-a Marko Boras Mandić, tema susreta "Bolja Hrvatska" može se postići jedino suradnjom više županija i decentralizacijom, a sve u službi građana. Primjer decentralizacije u PGŽ-u je sustav Lučkih uprava i pokazuje kako upravljanje na lokalnoj razini može biti vrlo uspješno. "Tamo se gradi i upravlja se upravo na onom nivou gdje treba. To je lokalni nivo," ističe Boras Mandić.

Istarski župan Valter Flego govorio je o primjeru Istre u iskorištavanju EU fondova te o četiri projekta kroz koja su ostvarili značajnu dobit. "Danas u Istri imamo 5,6 posto nezaposlenosti. Ono gdje smo definitivno uspješni s našim skromnim proračunskim sredstvima jesu EU fondovi, gdje danas u Istarskoj županiji provodimo 34 vrlo konkretna projekta koji su nama donijeli preko 40 milijuna eura i mi smo i ovdje napravili jedan fond iz naših sredstava kroz koji krećemo, plaćamo dokumentaciju, avansiramo onih 15 posto europskih projekata. Decentralizacija ne znači samo novac, već i poslove", naglasio je Flego.

Varaždinski i međimurski HNS-ovci naveli su dobre primjere lokalnog djelovanja kroz besplatne udžbenike i prijevoz učenika. Predstavnici HNS-a i IDS-a druženje su nastavili na Sveučilištu s rektorom Perom LučinomJavlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.