Hrvatski radio

Radio Rijeka

Do EU novaca bez improvizacija

13.11.2013.

13:38

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bolji dani poduzetništva u Hrvata: sanak pusti ili realnost? Niti nakon današnjeg skupa klasičnog hrvatskog naziva "Open days" održanog u Rijeci nemamo odgovore na ta pitanja. Optimizma nije nedostajalo.

Ako je san, onda se hitno probudimo, ako je pak moguća realnost pitanje je kad bismo je mogli dočekati. Ipak, u vijećnici Grada Rijeke optimizma koji se nastojao zalijepiti za poduzetnike nije nedostajalo.

Priča na prvu loptu ne izgleda loše: čeka nas, negdje u nekom europskom sefu 30 milijuna eura. Pola za mala i srednja poduzeća, pola za turizam. Još malo pa će natječaj, a poduzetničko ministarstvo tvrdi da zainteresiranih itekako ima, pa bi u veljači 2014. u njihovim prostorima moglo biti dosta živo. Fondovi doista jesu prilika za poduzetnike, ali EU je stroga, projekte valja pripremiti dobro, ne ih napuhavati, sva će im pomoć u pripremi i realizaciji biti, navodno, ponuđena.

Riječka iskustva su dobra: novi softverski projekt, školovanje, prodaja na EU tržištu, sve to u tvrtki LogIN s 24 zaposlena. Europske novce čekali su osamnaest mjeseci i isplatilo se tvrdi Davor Hero: Mi smo prijavili projekt u vrijednosti od 250 tisuća eura, s tim da EU financira 51,5%, a to je velika podrška s obzirom da se radi o nepovratnim sredstvima. Svi znamo koliko je danas novac skup. Čekali su osamnaest mjeseci i isplatilo se.

Skepsu je razbila ili barem pokušala razbiti i gošća iz Ptuja, Zlatka Zastavnikovič, navodeći iskustva naših susjeda jer dio njihovih projekata već živi. Ali nema improvizacije, kaže, jer: EU prati rad i kasnije. Rezultate koji su bili planirani u početku pripreme projekta treba pratiti još najmanje pet godina po njegovu završetku.

A kako smo mi tek na početku i kako je u ovoj zemlji sve manje vjere u bilo što i bilo koga, tako vjerujemo onda u strukturne fondove Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.