Hrvatski radio

Radio Rijeka

Do Marsa u zimskom snu: izvanredno otkriće tima u kojem je i Riječanka!

30.10.2019.

15:17

Autor: Branka Malnar

Riječanka dr.sc. Timna Hitrec, prva s lijeve strane (Foto: UNIBO)

Riječanka dr.sc. Timna Hitrec, prva s lijeve strane (Foto: UNIBO)

Foto: - / -

Istraživačka skupina Sveučilišta u Bologni prvi je put u svijetu identificirala mrežu neurona povezanih s regulacijom hibernacije. Ovi rezultati potvrdili su hipotezu da hibernaciju kontrolira živčani sustav kroz područje mozga odgovorno za termoregulaciju organizma.

Otkriće predstavlja novi korak naprijed za razumijevanje mehanizama koji reguliraju potporu i hibernaciju, što je tema koja privlači veliko zanimanje u cijelom svijetu. Sposobnost umjetnog izazivanja sličnog stanja kod ljudi mogla bi biti revolucionarna kako u mnogim granama medicine, od intenzivne njege do onkologije, tako i u mnogim drugim sektorima.

Studiju, objavljenu u Znanstvenim izvještajima, pod naslovom "Neuralna kontrola torpora uzrokovanog postom kod miševa", provela je istraživačka skupina Odjela za biomedicinske i neuromotorne znanosti Sveučilišta u Bologni, u kojoj je prvi autor mlada znanstvenica Riječanka dr.sc. Timna Hitrec.

Poslušajte što je o tom otkriću rekla Branki Malnar:

Otkriće riječke znanstvenice, pripremila Branka Malnar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.