Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobar početak Ravnogorske zelene tržnice

16.05.2018.

16:20

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon pokretanja projekta Ravnogorske zelene tržnice, obiteljska poljoprivredna gospodarstva Gorskog kotara tijekom proljeća i ljeta imaju mogućnost jednom tjedno, u središtu naselja Ravna Gora, nuditi svoje proizvode kupcima.

Inicijativu su potaknula gospodarstva obitelji Francisković i Krepenc, a prihvatile Općina Ravna Gora i općinska Turistička zajednica. Krenulo je skromno, s dva prodajna mjesta, no već se trećeg vikenda, na zelenoj tržnici okupilo desetak izlagača.

Zelena goranska tržnica održava se svake subote, u Ravnoj Gori, od 8 do 12 sati. 

Direktorica turističkog ureda u Ravnoj Gori Rahela Vitasović vjeruje da će broj prodavača i dalje rasti, a time i broj kupaca. Domaći kupci su već prepoznali kvalitetu ponude zelene tržnice, a dodatni poticaj nesumnjivo će biti i skori početak ljetne sezone te veći priliv gostiju.

Ponudom zasad dominiraju sirevi i ostali mliječni proizvodi te oni izrađeni na bazi aronije, no na prodajnom prostoru nudi se i domaći med, džemovi te bilje za sadnju, a ima i onih Gorana koji su izvor zarade pronašli u proizvodnji jaja japanskih prepelica.

Projektom su zadovoljni i prodavači, jer, kako kaže Marica Francisković, nema sumnje da proizvodi time postaju dostupniji kupcima, a Dijana Krepenc ističe kako, osim prodajne, zelena tržnica ima i promotivnu važnost.

Damir Brešan je, kaže, iz Zagreba došao u svoju goransku kuću na odmor u petak, kako bi već tijekom subotnjeg jutra na zelenoj tržnici nabavio ono što želi. Drago mu je, pridodaje, jer kupujući zna da je time omogućio prihod onome tko doista nešto proizvodi, a ne onima koji preprodaju tuđe. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.