Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobar primjer korištenja sustava javnih radova

20.10.2013.

14:09

Autor: Zdravko Kleva

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije ima tristo članova i osigurava pomoć velikom broju osoba s najtežim slučajevima oboljenja. Posebice je to aktualizirano uvođenjem programa zapošljavanja nezaposlenih osoba na javnim radovima preko Zavoda za zapošljavanje.

Bolest s tisuću lica, kako multiplu sklerozu još zovu, u Primorsko-goranskoj županiji je sve prisutnija. Tri puta češće napada žene. Manifestira se različitim intenzitetom i oblikom napredovanja, od lakšeg do onog najtežeg koji čovjeka priveže za invalidska kolica. O takvima posebno vodi brigu Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije tražeći osobe koje bi njihovim najugroženijim članovima pružale pomoć.

Predsjednik Društva Vladimir Komparić kaže da tridesetak posto oboljelih sigurno treba pomoć nekog uz sebe; rodbine ili neke osobe profesionalno angažirane, kao sada posredstvom javnih radova. Sedamdeset ljudi smo zaposlili lani, a ove godine smo do sada imali šezdeset i pet zaposlenih. Svaka ta žena pomaže jednoj obitelji i jednom našem članu.

Jedan od takvih je Zdenko Delač koji živi sam i pomažu mu, naizmjenično, dvije osobe: One se dogovore koja će koji dan doći, pa svakodnevno imam s kime popričati. Gerontodomaćica Tonka Đurić koju smo zatekli kod gospodina Delača nije zaposlena preko javnih radova, ali ju je Društvo mulitple skleroze također pronašlo preko Zavoda. Nakon što osigura namirnice za gospodina Zdenka, isto obavi i za gospođu Lidiju Lusi, koja ne može sama iz stana u, primjerice, nabavu namirnica.

Procjenjuje se da pored tristo članova Društva multiple skleroze od te bolesti na području Primorsko-goranske županije boluje još četiristo osoba. Velik je broj bez vidljivih simptoma, a svoju dijagnozu skrivaju uglavnom u strahu da ne izgube posao ili da ne budu eliminirani prilikom zapošljavanja.

S članovima Društva i osobama koje o njima brinu družio se Zdravko Kleva. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.