Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobra godina za vinare: žlahtine više od sto posto više nego lani

18.10.2018.

17:28

Autor: Vladimir Jurić

Enolog Anton Brusić (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Enolog Anton Brusić (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Rekordna berba žlahtine, autohtone sorte ovoga kraja, bila je tema konferencije za novinare Poljoprivredne zadruge Gospoja iz Vrbnika. U podrum zadruge ušlo je 55 vagona grožđa, ili preračunato 550 tisuća kilograma, što je više od sto posto više nego lani, rekao je voditelj Franjo Toljanić.

Mlado vino iz ovogodišnje berbe predstavio je novi enolog u Poljoprivrednoj zadruzi Gospoja Anton Brusić, koji je nedavno dobio diplomu magistra vinarstva te koji će, uz Mladena Toljanića, brinuti o vinima zadruge. Mlado vino je dobre kvalitete i ima ga dovoljno, pa ljubitelji žlahtine ne moraju strahovati da će, kao nekih prošlih godina, biti uskraćeni za ovo autohtono vino, rekao je Brusić. 

Konferencija je održana u novootvorenom prostoru na riječkoj Rivi Boduli. Voditelj zadruge Franjo Toljanić pohvalio se i dobrim turističkim rezultatima prvoga hrvatskog vinskog hotela "Gospoja", koji je, zahvaljujući dobroj posezoni, ostvario bolje rezultate nego prošle godine.

Domaćini su predstavili i novi projekt solarne centrale, zahvaljujući čemu će Vinarija Gospoja električnu energiju plaćati čak 70 posto manje jer će koristi vlastitu, iz panela instaliranih na krovu vinarije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.