Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobra vijest za roditelje: Možete tražiti rad od kuće do djetetova 8. rođendana

18.11.2022.

13:27

Autor: Radio Rijeka

Računalo

Računalo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Poslodavac je dužan razmotriti vaš zahtjev, a može ga odbiti samo iz opravdanog razloga koji mora pismeno obrazložiti unutar 30 dana od zaprimanja prijedloga.

Novim Zakonom o radu majke će moći zatražiti rad od kuće tijekom cijele trudnoće, a majke i očevi do osme godine djetetova života. 


Isti zahtjev moći će predati oni koji brinu o bolesnom članu uže obitelji ili članu kućanstva čije zakonsko trajanje nije određeno.

Predloženim zakonskim rješenjem uspostavlja se odgovarajući zakonski okvir koji će omogućiti fleksibilne mogućnosti kako za radnika, tako i za poslodavca, i to unutar razumnih zakonskih ograničenja kako bi se smanjila mogućnost zloporabe navedenog prava.

Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Ukratko, prema novom Zakonu o radu radnik može zatražiti rad od kuće zbog usklađivanja radnih i obiteljskih obveza i osobnih potreba iz tri razloga:


Prvi razlog je zaštita zdravlja uslijed bolesti ili utvrđenog invaliditeta, drugi je trudnoća ili roditeljske obveze prema djeci do navršene osme godine života, a treći i posljednji razlog je pružanje osobne skrbi članu uže obitelji ili članu kućanstva,

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.