Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobre vijesti iz 3. maja: HEP dostavio izjavu o moratoriju na potraživanja

30.08.2019.

13:56

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Iz 3. maja stižu dobre vijesti - iz HEP grupe, koja od riječkog brodogradilišta potražuje oko 10,5 milijuna kuna, danas su dostavili izjavu o dvogodišnjem moratoriju na potraživanja. Deblokada računa prvi je Vladin je uvjet za jamstvo za kredit do 150 milijuna kuna.

Predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić pozvao je i preostale kooperante i dobavljače da danas i sutra potpišu sporazume o reguliranju svojih potraživanja. "Nadam se da ćemo uspjeti do nedjelje navečer, kada je krajnji rok za sklapanje ugovora s vjerovnicima. Tijekom jutra u ponedjeljak, 2. rujna, sve izjave i analize bit će dostavljene u Ministarstvo gospodarstva, kako bi se utvrdilo jesmo li ispunili Vladin uvjet za kreditno jamstvo", rekao je Šoljić.

Današnje informacije iz 3. maja su pozitivne: uz HEP, izjave o odgodi potraživanja potpisali su predstavnici svih tvrtki - vjerovnika koje su u većinskom vlasništvu države. Odazvao se i veliki vjerovnik kojem 3. maj duguje gotovo 11 milijuna kuna, još su dva velika vjerovnika tijekom petka najavila potpise na ugovor, a u većem broju stižu i kooperanti, izvijestio je Šoljić. Očekuje da će se nizu tijekom iduća dva dana pridružiti i preostali manji vjerovnici.

Nakon 22. kolovoza i odluke Vlade o uvjetnoj potpori nastavku proizvodnje brodova u 3. maju, vjerovnicima riječkog brodogradilišta ponuđena je na potpis izjava kojom pristaju na dvogodišnji poček isplate 85 posto duga, uz žurno plaćanje 15 posto duga. Sporazum je do sada prihvatila većina od 304 vjerovnika riječkog brodogradilišta, a u iduća dva dana pregovori se nastavljaju. Poslušajte:

Šoljić: Vjerujem da ćemo ispuniti prvi uvjet iz odluke Vlade, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.