Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobre želje vatrogascima: što više vježbanja, što manje intervencija

04.05.2016.

13:20

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znate li koga ćete dobiti ako svojim telefonom nazovete193? Momke koji danas slave dan svoga zaštitnika Sv. Florijana - vatrogasce. To što slave ne znači da ne rade, a baš zato što dobro rade, njihovo je izaslanstvo primio župan Zlatko Komadina. Puno je razloga za zadovoljstvo na obje strane.

Imaju se naši vatrogasci, a onda i mi s njima, čime ponositi. Skoro ih je 1200 u Primorsko-goranskoj županiji: u šest javnih postrojbi 247 profesionalaca, devetstotinjak dobrovoljaca, podmladak kao garancija obnavljanja kadra. Ovih dana i mjeseci slavit će se 140 godina DVD-a Fužine, 130 broje opatijski dobrovoljci.

Imali su Opatijci i prvu hitnu službu, odmah do Beča, a visoki obljetničari su i Sunger i Rab. Dobar dio naših snaga u subotu će put Zagreba, na Trg bana Jelačića, na prigodnu vježbu u čast 140 ljeta Hrvatske vatrogasne zajednice. Naši vježbaju i rade, Županija maksimalno pomaže. Jedna velika zajednička želja - poligon u Šapjanama - napreduje dobro, uz malu pomoć europskih eura bit će uređenje nastavljeno obnovom paviljona. Ide i obuka pomoraca, želja je i upoznavanje s požarima na željeznici.

Na prijmu - puno dobrih želja: što manje posla, što više uvježbavanja. I još dva, tri zgodna detalja: prvi u Hrvata imamo čak 10 timova s potražnim psima, sudbinu prvoga odredila je žena, ali to je za neku drugu priču. Za ovu današnju i sutrašnju ostaju samo čestitke, a posla se uvijek nađe. I sinoć je tako gorio jedan pauk Rijeka prometa na parkiralištu na Brajdici. Momcu ugasili, njih 11 s dva vozila, a tko li je zapalio...? Vatrogasci nisu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.