Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobrodošli cikloturisti: Krk je otok elektro-biciklizma

21.02.2017.

16:18

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na otoku Krku ovog proljeća planiraju povećati upotrebu električnih bicikala. Projekt ima potporu lokalne zajednice, a Udruga Moj otok Krk dobila je i financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Električni bicikl nudi brži, ekološki i jeftiniji prijevoz. Na Krku je već 11 punionica, umrežili su se partneri, a za popularizaciju e-bicikala Udruga Moj otok Krk dobila je potporu fondova EU. Riječ je o simboličnom iznosu od 9.750 kuna, kaže predsjednik Udruge Nenad Maljković i dodaje: "Važnije je to da su nas izabrali između svih projekata prijavljenih na natječaju za otočne udruge."

Prije šest godina u Punat je stigao prvi električni bicikl, a danas ih je na otoku troznamenkasti broj. Mogu se iznajmiti, uređene su staze, a destinacija je bike-friendly. Maljković najavljuje prezentacije 15. ožujka u Baški, a potom u Puntu i u Krku.

Za travanj je u Rapcu najavljen svjetski forum o cikloturizmu, a Udruga Moj otok Krk za prvomajske praznike planira i promotivnu elektro-biciklijadu od Punta do Krka. "Projekt povećanja korištenja električnih bicikala i poboljšanja komunikacije između otoka Krka, Cresa i Lošinja je poseban projekt, pa se sad, osim povezivanja marina, razvija i komunikacija između kampova", kaže Maljković.

Električni bicikli ne dime, ne buče, ne trebaju registraciju i laki su na uzbrdici. Mogu u centar mjesta i lako ih voze i stariji ljudi. Mogu se napuniti za vrijeme objeda u restoranu ili kraće šetnje. "Nema ni jednog razloga protiv", kaže Maljković te dodaje da nam bicikl služi i za rekreaciju, pomaže zdravlju i oslobađa nas od stresa.

Trenutno, električni bicikli doživljavaju bum u Europi, a ovog se ljeta i u Hrvatskoj očekuje znatno veći broj biciklista i cikloturista. Iz Udruge Moj otok Krk pozivaju da im se pridružimo u pedaliranju po otocima. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.