Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dobrovoljni rad vrijedan milijune: dva desetljeća Češke besede

10.10.2015.

17:07

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvo društvo Češke manjine u Rijeci je osnovano još prije devedeset godina. Prošle godine je riječka Češka beseda proslavila dvadeseti rođendan. Dom na Pehlinu izgradili su bez kredita, sada se sam financira, pa nije čudno da ga smatraju najvećim postignućem.

Prva Češka beseda u Rijeci je osnovana 15. ožujka 1914. godine, na Kantridi, a prve aktivnosti bile su vezane uz pomoć raznim akcijama, posebno, u duhu pansalvizma, radu škola na hrvatskom jeziku. Međutim, rad tog društva zamro je u vihoru 1. svjetskog rata.

Češka beseda kakvu danas poznajemo osnovana je prije dvadeset godina. Čeha je danas u Primorsko-goranskoj županiji 139, a u gradu Rijeci 78. Ipak, u sekcijama i aktivnostima što ih organiziraju okupljaju i članove drugih nacionalnosti. Ove godine dvadeseti rođendan slavili su njihovi pjevači i plesači, tu su još i pjevači, a osim njih u društvu su nekad djelovali i lutkari i glumačka družina. Tijekom godina organizirali su mnoštvo programa, pomagali kolegama iz drugih manjinskih udruga, često su putovali i rado primaju goste.

Ipak, od svega što su učinili u proteklih dvadeset godina najponosniji su Češkim domom, modernom zgradom koji postaje mini centar mnogih događanja u zapadnom dijelu grada. Zanimljivo, riječki Češki dom izgrađen je bez kredita, a na milijun kuna procijenjen je dobrovoljni rad članova društva. Dom zarađuje iznajmljivanjem dvorana, a uređen je i hostel u kojem su prošle godin boravili gosti iz 19 zemalja. Bilo je tu Kanađana, Brazilaca, Španjolaca, Talijana, Novozelanđana,... i najmanje Čeha. 

O svemu što su radili i što će tek raditi možete čitati u njihovom glasilu Naša riječ, u monografiji što su je objavili povodom obljetnice ili na internet stranicama Češke besede Rijeka. Ako im se odlučite pridružiti uvijek ćete biti dobrodošli. U međuvremenu poslušajte kako o riječkoj Češkoj besedi jčer, danas i sutra govore predsjednica Franciska Husakova i tajnica Darinka Milde: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.