Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko su dobitnici "Suncokreta ruralnog turizma"?

09.05.2022.

13:31

Autor: Neva Funčić / Vladimir Jurić

Mamula, Šišić, Jurić, Jardas

Mamula, Šišić, Jurić, Jardas

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Čak devet nagrada stiglo je u našu županiju, između ostalih i šampionska titula "Veliki zlatni suncokret" koja je pripala "Etno hotelu Balatur" iz Triblja.

Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana i Centar za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici dobitnici su srebrnih povelja nagrade "Suncokret ruralnog turizma" na nedavnom kongresu u Cavtatu.

 

Zlatna povelja u kategoriji "Craft turizam" dodijeljena je tvrtki "Suza T.B." iz Matulja, a isto priznanje pripalo je i Camino Krku u kategoriji "Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru". 


OPG Villa Plasa iz Jurdana dobitnik je srebrne povelje u kategoriji "Tradicijska gastronomija", a Jasminka Gršković iz Krka u kategoriji "Nositelji zaštićenih i marketinških oznaka". Posebna priznanja dodijeljena su i Udruženju vina Kvarnera iz Novog Vinodolskog za promociju destinacije vinskog turizma te OPG-u Patricije Rumac iz Ičića za oživljavanje obiteljske poljoprivredne tradicije.


"U Primorsko-goransku županiju stiglo je ukupno devet nagrada, među njima one za oba županijska projekta", istaknula je na predstavljanju u županiji ravnateljica Javne ustanove Priroda Irena Jurić. Poslušajte:

izjava Irene Jurić

Nadalje, Primorsko-goranska županija je prošlog tjedna rasporedila milijun kuna potpore za šest goranskih razvojnih projekata: izgradnju tržnice u Delnicama, zamjenu krova doma u Plešcima, obnovu vatrogasnog spremišta u Lokvama i svlačionica na igralištu u Vrbovskom te uređenja staze uz jezero Lepenica i prilaza dječjem vrtiću i domu kulture u Skradu.


Dodatnih milijun i pol kuna uložit će se i u nastavak uređenja mreže malih sanjkališta, najavio je zamjenik župana Petar Mamula. Po 750 tisuća kuna u ovoj godini uložit će se u Fužinama u sanjkalište Plase te u Vrbovskom u selu Vujnovići. 


Prošle godine su jednaki iznosi uloženi u sanjkališta u Lokvama i Mrkoplju, a iduće godine slijedi nastavak projekta, rekao je Mamulate dodao da je PGŽ kroz razne projekte u Gorski kotar u proteklih pet godina uložila oko 205 milijuna kuna potpora.

Mamula o sanjkalištu

Primorsko-goranska županija prema Akcijskom planu energetske učinkovitosti namjerava do kraja 2024. uštediti 63 megavat sata električne energije uz smanjenje emisije CO2 za 18 tona. 


Dvadeset i dvije predložene mjere odnose se najviše na sektore prometa i zgradarstva, a za županijski udio u projektima planirano je između 35 i 50 milijuna kuna, rekao je ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas. 


Od većih zahvata, završena je projektna dokumentacija za energetsku obnovu pet zgrada Doma zdravlja, domova za starije osobe na Kantridi i na Krku, predviđeni su kolektori za grijanje vode u Thalassotherapiji u Crikvenici te sunčani kolektori na zgradama škola i zdravstvenih ustanova, gdje se nakon obnove očekuju 50 postotne uštede energije.

Jardas o energetskoj učinkovitosti

Na upit o novostima u realizaciji projekta Mrtvaška, Petar Mamula je izvijestio o saznanjima da je noćas je ponovno razbijena rampa na gradilištu luke Mrtvaška na otoku Lošinju. "Noćas nakon jedan sat, pet maskiranih osoba je upalo u ograđeni prostor gradilišta i razbilo rampu. Trenutno su u tijeku policijski izvidi", rekao je Mamula. Poslušajte:

Mamula o incidentu u Mrtvaškoj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.