Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dodijeljeni ugovori o isplati županijskih poticaja goranskim poduzetnicima

03.07.2020.

16:38

Autor: Nenad Lučić

Župan Zlatko Komadina dodijelio je ugovore o poticajima (Foto: PGŽ)

Župan Zlatko Komadina dodijelio je ugovore o poticajima (Foto: PGŽ)

Foto: - / -

Zbog otežanih uvjeta života i rada u Gorskom kotaru, mali poduzetnici su suočeni s brojnim izazovima koji su zbog pandemije postali još veći. U Plešcima pokraj Čabra danas su uručeni ugovori o isplati potpora Primorsko-goranske županije, kojima se želi olakšati teškoće prouzročene krizom.

Pandemijska se kriza nepovoljno odrazila i na prihode Primorsko-goranske županije, no poduzetništvo je jedno od područja gdje se žele zadržati standardi isplate potpora iz proteklih godina. To je na svečanosti uručenja ugovora goranskim korisnicima najavio i zamjenik župana Petar Mamula.

"Danas smo raspodijelili gotovo milijun kuna na 28 poduzetnika koji su se prijavili na naš poziv. U izmjenama i dopunama proračuna osigurali smo dodatnih 3,5 milijuna kuna koje ćemo podijeliti poduzetnicima i poljoprivrednicima. Osim što je bitno ulagati u ceste i infrastrukturu te ostale radove koji se u Gorskom kotaru odvijaju tijekom ljeta, smatramo da je mnogo važnije ulagati u ljude, posebno u ovakvim situacijama, kada su opterećeni otežanim uvjetima poslovanja", naglasio je Mamula.

Elektroinstalacijskom obrtu Elvisa Šporčića prihod se tijekom kriznih mjeseci smanjio na malih tridesetak posto, a kako je nedavno nabavio nove strojeve i opremu, o županijskoj potpori kaže kako je važan poticaj za lakše prebroditi krizu. 

"Promet i obim poslovanja naše firme su znatno smanjeni, i otprilike mjesec dana smo radili poprilično smanjenim intenzitetom za velike turističke tvrtke na otoku Krku i drugim područjima", ističe Šporčić.

Obim poduzetničkih aktivnosti u kriznim je mjesecima smanjen, a Primorsko-goranska županija bilježi nemali broj dospjelih zahtjeva za potporama, što potvrđuje opravdanost postojećeg modela isplate direktnih poticaja. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.