Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Urinju podignut toranj koking postrojenja - najveća industrijska investicija u Hrvatskoj na 60 posto gotovosti

23.08.2022.

14:49

Autor: Neva Funčić

Dogradnja Rafinerije Rijeka

Dogradnja Rafinerije Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Podizanjem ključne opreme novog postrojenja za obradu teških ostataka završen je važan dio projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka. Projekt je trenutačno na 60 % gotovosti, a izgradnja svih planiranih objekata i postrojenja jest na 36 posto realizacije.

Najveći fokus izgradnje u srpnju i kolovozu bila je kampanja podizanja teških tereta te su tijekom navedenog razdoblja u sklopu postrojenja za obradu teških ostataka uspješno postavljeni najveći dijelovi opreme budućeg postrojenja. Sredinom srpnja na svoju je poziciju podignut 51-metarski frakcionator (radi ilustracije riječ je o koloni visokoj gotovo kao Riječki neboder), a ubrzo zatim unutar čelične strukture postavljene su dvije koksne komore zapremnine 900 m³ i teške 330 tona svaka. 


Konačno, sredinom kolovoza montirana je i 120 metara visoka čelična konstrukcija pokretne trake koja čini važan dio transportnog sustava koksa, od postrojenja do luke. Podizanje opreme odradila je dizalica od 1600 tona, čiji su dijelovi u rafineriju dopremljeni pomoću više od 100 šlepera i čije je sastavljanje trajalo tri tjedna. Nakon završetka instalacije opreme pristupit će se demontaži dizalice i počet će radovi na izgradnji preostalog dijela novog centralnog postrojenja i sustava pokretne trake za otpremu koksa prema skladišnom silosu i luci. Istodobno intenzivno traju radovi na izgradnji luke (ugrađeno je 60 od 66 pilota) i silosa za skladištenje te je svaki dan u sklopu projekta u rafineriji angažirano više od 650 radnika.


Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka trenutačno je najveći i najvrjedniji industrijski projekt u Hrvatskoj. Uz novo postrojenje za obradu teških ostataka investicija podrazumijeva i rekonstrukciju postojećih postrojenja, novu luku sa zatvorenim skladištem te veću ukupnu složenost rafinerije.


Poslušajte razgovor s operativnim direktorom Rafinerije i marketinga u INI, Goranom Plešeom:

Goran Pleše

Luka i silos

Luka i silos

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.