Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dok čekaju više snijega, na Čelimbaši razmišljaju o novim ulaganjima

14.12.2022.

14:57

Autor: Nenad Lučić

Sve predsezonske pripreme na Čelimbaši su obavljene, ali za kvalitetnu pripremu staza treba 50-ak centimetara snijega

Sve predsezonske pripreme na Čelimbaši su obavljene, ali za kvalitetnu pripremu staza treba 50-ak centimetara snijega

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Na Čelimbaši je prošle godine postavljena sanjkaška traka, a na najvećem skijalištu Gorskog kotara svjesni su da je vrijeme isključivog oslanjanja na prirodni snijeg odavno prošlo, pa se uoči obilježavanja 110. obljetnice skijanja, u Općini Mrkopalj sve intenzivnije razmišlja o novim ulaganjima u umjetno zasnježenje i žičaru. 

Kada su, početkom siječnja prije dvije godine, epidemiološke okolnosti onemogućile odlazak domaćih skijaša u inozemstvo, skijalište Čelimbaša kod Mrkoplja je, uz povoljne snježne uvjete, prvo u Hrvatskoj uspjelo aktivirati svoje vučnice i staze. 


Postojećih dvadesetak centimetara snijega na Čelimbaši nije dovoljno za pripremu i otvaranje skijaških staza, no ostale predradnje na njima i vučnici skijališta su, uoči sezone, odrađene.

Čelimbaša je spremna, kada govorimo o servisiranju, atestiranju i rješavanju papirologije. Za pripremu staza treba snijega!

Josip Brozović

Načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović rekao je da su za predradnje potrošilii nešto više od stotinu tisuća kuna, pri čemu je više od pola iznosa osigurala Primorsko-goranska županija. 


Na sanjkalištu je dovoljno i manje snijega, pa je u tijeku priprema idejnog rješenja budućeg jezera za njegovo umjetno zasnježenje. Prema idejnom projektu, tumači Brozović, radilo bi se o retenciji s 2-2,5 tisuće kubika vode. Ta bi količina bila dovoljna za čak dva zasnježenja sanjkališta s tridesetak centimetara snijega i uz povoljne vremenske uvjete omogućilo najmanje dvomjesečno korištenje staze.


Kako se naziru nemali poticaji iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, načelnik Općine Mrkopalj potaknuo je izradu idejnog rješenja za novu skijašku vučnicu jer je postojeća starija od pedeset godina.

Smatramo da bi na Čelimbaši optimalno bilo instalirati novu četverosedežnicu, dodaje Brozović. Pri izradi idejnog rješenja inzistirali su da ima i hvatalište za bicikle jer na Čelimbaši imaju i mrežu uređenih biciklističkih staza.


Dakle, naglasak je da se sedežnica koristi i ljeti, jer je riječ o preskupoj priči da bi ona mogla trajati samo tijekom dvadesetak snježnih dana, govori gradonačelnik Mrkoplja.


A kako na prostoru Čelimbaše postoji velik broj suvlasnika, s njima će, kaže Brozović, Općina Mrkopalj u budućnosti trebati regulirati međusobne odnose te način upravljanja skijalištem. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.