Hrvatski radio

Radio Rijeka

Doktorski studij fizike u Rijeci: moderan, dinamičan, projektno organiziran

05.11.2017.

10:06

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Sveučilištu u Rijeci pokrenut je novi studij - doktorski studij fizike na Odjelu za fiziku. Studij je organiziran po uzoru na moderne europske doktorske studije: dinamične, usmjerene na projekte, na engleskome jeziku.

Doktorski studij fizike na zagrebačkom PMF-u više nije jedini u Hrvatskoj. Nakon tri godine intenzivnih priprema, bez ikakvih zadrški, riječki Odjel za fiziku dobio je akreditaciju za doktorski studij koji predstavlja logičan nastavak znanstveno-obrazovne vertikale. 

Natječaj je otvoren i traje do polovine siječnja, a nastava bi mogla početi u proljeće.

Izdvojili su tri su temeljna područja: fiziku kondenzirane materije, astrofiziku i fiziku elementarnih čestica. Suradne ustanove su im Institut za fiziku u Zagrebu i Klinički bolnički centar Rijeka, a u izvođenje će aktivno uključiti i Centar za mikro i nanoznanosti i tehnologije riječkog sveučilišta.

Pokretanje doktorskog studija fizike na Odjelu riječkog sveučilišta doprinos je razvoju STEM područja u hrvatskoj, a konačni cilj projektno organiziranog studija je da studenti pokažu znanstveno-istraživački doprinos. 

Zainteresiranih fizičara nigdje nema puno, ali na riječkom sveučilištu i tako studira više od polovice studenata koji nisu s područja Primorsko-goranske županije.

Više o natječaju i studiju možete doznati na mrežnim stranicama Odjela za fiziku, a u međuvremenu poslušajte kako o njemu govore pročelnica Odjela Rajka Jurdana Šepić i koordinator pripreme studija Zdravko Lenac: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.