Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dolje s visokim krvnim tlakom!

29.03.2013.

15:40

Autor: Biserka Belić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od visokog krvnog tlaka boluje čak 40% svjetske populacije, rečeno je u Nastavnom zavodu za javno zdrastvo u Rijeci. U Zavodu su najavili da će idući tjedan građanima mjeriti tlak, šećer i kolesterol u krvi, a središnja javnozdravstvena akcija u povodu Dana zdravlja bit će održana na riječkom Korzu u subotu 6. travnja.

Svjetski dan zdravlja, što se obilježava 7. travnja na dan osnutka Svjetske zdravstvene organizacije, ove je godine posvećen prevenciji visokog krvnog tlaka koji može izazvati srčani ili moždani infarkt te zatajenje bubrega.

U svijetu od visokog tlaka pati gotovo svaki drugi stanovnik dok je u Primorsko-goranskoj županiji situacija nešto bolja, kaže Svjetlana Gašparović Babić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i dodaje da 26% odraslog stanovništva u PGŽ boluje od hipertenzije, dok kod osoba starijih od 65 godina taj postotak iznosi 54%. 

Visoki krvni tlak može se spriječiti i liječiti, samo ga treba redovito kontrolirati. Stoga su u Zavodu odlučili sljedeći tjedan u ispostavama u Kostreni, Viškovu, Crikvenici, Delnicama, Cresu, Opatiji i Krku građanima mjeriti tlak, ali i visinu šećera i kolesterola u krvi, najavila je Helena Glibotić Kresina: zato što su to rizični čimbenici za nastanak srčano-žilnih bolesti koje su po mortalitetu i morbiditetu na vrhu, kako u našoj županiji, tako i u našoj državi.

Središnja javnozdravstvena akcija u povodu Svjetskog dana zdravlja bit će u subotu 6.travnja, na riječkom Korzu, a cilj je potaknuti građane da brinu o zdravlju redovitim kontrolama i zdravim načinom života: bez puno soli i masnoća, alkohola, nikotina i stresa, uz dovoljno kretanja.

Biserka Belić zabilježila je više o krvnom tlaku, njegovim posljedicama i o načinima njegova sprečavanja. Poslušajte! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.