Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dolove i brijeg zabijelio je snijeg

20.11.2022.

11:57

Autor: Nenad Lučić

Snijeg u Gorskom kotaru

Snijeg u Gorskom kotaru

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon kraja listopada s gotovo ljetnim temperaturama, studeni je u Gorskom kotaru ipak opravdao svoj naziv, te je, nakon sinoćnjeg zahladnjenja, u nekim naseljima palo i više od 30 centimetara snijega. Prva snježnu, te poprilično vjetrovitu najavu goranske zime obilježili su zimski uvjeti, te višesatna zabrana kretanja za kamione s prikolicom i tegljače, a kako su početni nagovještaj zimskog razdoblja dočekali cestari, vozači i stanovnici saznao je Nenad Lučić.

Početak zime zbog neopremljenih je vozača često izazov za cestare. Zbog čišćenja gradskih ulica u Delnicama, posao je cestarima započeo u noćnoj smjeni. S čišćenjem se, kažu započelo već dva sata nakon ponoći, a nakon višesatnog posla nadaju se što skorijem prestanku oborina. Dosad su sve prioritetne prometne pravce uspjeli održati prohodnima.


Zadovoljni smo sa situacijom. Za nas je uvijek pogodnije, kada snježna zima krene tijekom vikenda, jer tada je slabiji teretni promet, pa tako nismo imali zastoja, niti ostalih većih prometnih problema. Zato mogu reći da je prvi ovosezonski snijeg prošao zadovoljavajuće

o prvom snježnom ispitu ove sezone voditelj Tehničke jedinice uz autocestu Rrijeka – Zagreb u Delnicama Valentin Crljenko

Gorani su se krajem listopada čudili zakašnjelom ljetu, no kako goranska zima rijetko kasni studeni je donio drugačiju priču. Ona kaže da su na većini goranskih automobila stavljene zimske gume, ali da nije loše u vozilu imati i lance. Neki su drva osigurali i za dvije zime, a koliko god se za nju morali pripremati nekima je u Gorskom kotaru ona ipak puno draža od ljetnih vrućina. 


No nekima je nedjeljno prijepodne ipak započelo na snijegu i s lopatom u ruci. U Gorskom kotaru čišćenje okućnica i skidanje snijega s auta, kažu neki, zna biti dobra jutarnja gimnastika. Ipak, prvi ovosezonski snijeg nije pretjerano mokar niti pretežak. Rekli bi, dobro početno zagrijavanje za nadolazeću goransku zimu.


Postupan prestanak oborina i slabljenje vjetra na pojedinim cestovnim dionicama u Gorskom kotar očekuju se, uz poboljšanje prometne situacije, tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati.

Poslušajte prilog iz Gorskog kotara kojeg je za vas pripremio naš Nenad Lučić:

Snijeg u Gorskom kotaru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.