Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dom za dementne osobe na Sušaku prve štićenike prima početkom prosinca

19.11.2019.

15:04

Autor: Saša Vuksan

Nadbiskup i ravnateljica u obilasku doma (Foto: Riječka nadbiskupija)

Nadbiskup i ravnateljica u obilasku doma (Foto: Riječka nadbiskupija)

Foto: - / -

Danas je uz crkvu sv. Ćirila i Metoda na Sušaku svečano otvoren Dom za osobe s demencijom, u kojem bi dvadesetak pacijenata trebalo dobiti cjelodnevnu stručnu skrb, a dio će ga moći koristiti kao dnevni boravak.

U dom je do sada uloženo oko 12 milijuna kuna, posao još nije završen, pa dom počinje raditi s dijelom kapaciteta, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić. "Sad počinjemo s pet, ne samo zato jer nemamo više kreveta, nego i da se personal educira na manjem broju", rekao je Devčić.

Hoće li Vlada financijski i na druge načine pomoći u dovršavanju projekta? Ministrica za obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković najavljuje razgovore i dogovore u riječkoj nadbiskupiji.

Ravnateljica doma Mirjam Jerković svjesna je da je i puni kapacitet za 15 do 20 osoba daleko od stvarnih potreba. "Samo na području Primorsko-goranske županije govorimo o 3500 do 4000 oboljelih", kaže ravnateljica. Puna brojka bit će 18 kreveta u stacionaru i 15 do 20 mjesta u dnevnom boravku za osobe s demencijom.

Ova karitativna ustanova Riječke nadbiskupije prve će štićenike primiti početkom prosinca.

Dom na Sušaku, pripremio Saša Vuksan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.