Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dom za starije Delnice: neizvjesnost koja traje

19.03.2017.

16:38

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon niza problema na razini resornog ministarstva, izgradnja doma za odrasle osobe s posebnim potrebama u Delnicama počela je prije pola desetljeća. Zbog dodatnih zapreka posao je nedugo potom prekinut i zasad je neizvjesno kada će biti priveden kraju.

Kada je pokojna goranska iseljenica iz Kanade Janet Majnarić ostavštinu od pola milijuna kanadskih dolara 2000. godine darovala zavičaju svojih predaka činilo se da će u Delnicama biti brzo realizirana izgradnja doma za odrasle osobe s posebnim potrebama. 

Uznapredovali radovi na gradilištu doma u Delnicama zastali su prije četiri godine, a na početni uzrok zastoja, koji i dalje traje, podsjeća delnički gradonačelnik Ivica Knežević: "Ulaskom u Europsku uniju promijenjeni su neki uvjeti projektiranja i trebalo je napraviti preprojektiranje. Međutim, projektantica koja je to radila nije dopuštala nikakve promjene u projektu."

Kada je dopuna projekta ipak dogovorena i napravljena, pojašnjava Knežević, njome je izvedbeni rast troškova na domu povećan za više od 25 posto pa bi, umjesto sklapanja ugovornog aneksa s dosadašnjim izvođačem, tvrtkom Radnik iz Križevaca, zakonski trebalo raspisati novi natječaj. To je potaknulo dodatni problem jer je u međuvremenu tvrtka Radnik podnijela tužbu za naknadu štete zbog zastoja gradilišta.

"U ministarstvu su zatražili od suda mirno rješavanje spora i povezali se s državnim odvjetništvom da im odobri zaključiti ugovor na iznos koji premašuje 25 posto ranije cijene. Naime, procjena je kako bi sudski troškovi mogli biti veći nego u slučaju da se tvrtki Radnik dopusti dovršiti započeti posao", objašnjava Knežević.

Međutim, ni uz željenu nagodbu resornog ministarstva i izvođača skori se dovršetak doma i dalje ne nazire. Tako to biva u birokratiziranoj zemlji gdje ulaganja mogu postati problem, čak i kad se raspolaže s pola milijuna dolara darovanog novca. Poslušajte:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.