Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dom za starije osobe: deset godina od početka izgradnje

19.12.2021.

11:15

Autor: Nenad Lučić

Starački dom Delnice

Starački dom Delnice

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Dogodine će se navršiti točno 10 godina od početka izgradnje, još uvijek nedovršenog doma za starije osobe u Delnicama. Radovi su dobro napredovali samo prve sezone, no potom je, zbog nesuglasica države i izvođača i složenih administrativnih zapreka, nedovršeni objekt gotovo cijelo desetljeće čekao bolje dane. Izgleda da se oni, nakon svega, ipak naziru. 

Podatak da su se nakon gotovo jednog desetljeća građevinari ljetos iznova pojavili na gradilištu doma za starije osobe u Delnicama dobra je vijest, tim više što lokalna samouprava već godinama čeka trenutak kada će, aktiviranjem iseljeničke donacije, i sama sudjelovati u financiranju projekta. Da se na to neće čekati još predugo vjeruje delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić, te najavljuje:Završni građevinski radovi, odnosno unutrašnje uređenje objekta, trebalo bi biti gotovo krajem veljače, ili početkom ožujka, no ja se nadam da će sve to biti privedeno kraju do ljeta. Naša je obveza s 2,1 milijuna kuna sufinancirati opremanje doma, što znači i mogućnost stjecanja udjela u osnivanju ove ustanove.

Katarina Mihelčić

Naime, ustroj nove ustanove, pojašnjava gradonačelnica Mihelčić, Delnicama nije samo zanimljiv zbog kvalitetnije skrbi o starijim osobama, već i radi određenog broja novih radnih mjesta:


Rečeno nam je da bi ustanova mogla skrbiti do 120 korisnika, što znači da bi se broj zaposlenih mogao kretati između 20 i 40 ljudi. Riječ je o osobama medicinske struke, njegovateljima, spremačicama i slično, a nadam se da će do zapošljavanja doći odmah nakon ustroja ustanove i očekujem to u ljetnim mjesecima.

Katarina Mihelčić

Za početak je ipak najvažnije da nakon predugog čekanja, građevinari svoj posao dovrše u najavljenom roku. 


Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Vikend tema: Dom za starije osobe u Delnicama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.